Volledig scherm
Varkensboer Peter Koekoek, een van de boeren die zondag hun bedrijf open stellen in de buurt van Broekland en Wijhe. © Liselotte Kolthof

Deur gaat open bij boerderijen in Salland

Een varkensbedrijf, een melkveehouderij, een boerderij met vleeskoeien, maar ook een stalinrichter zet zondag van 10 tot 16 uur zijn deuren open tijdens een fietstocht van 18 kilometer tussen Boerhaar en Broekland. Organisator is LTO Salland en Salland Boert en Eet Bewust, waar twee jaar na de start 69 Sallandse boeren bij zijn aangesloten.

Doelvan Salland Boert en Eet Bewust is de kennis van burgers over de herkomst van hun voedsel te vergroten en boer en consument dichter bij elkaar te brengen. De start van de gratis fietstocht is zondag tussen 10 en 12 uur bij fruitbedrijf Van Vilsteren in Wijhe (Raalterweg 6) en Schrijver Stalinrichting in Broekland (Van Dongenstraat 34).

Onderweg kunnen de deelnemers dieren knuffelen, maar ook informatie krijgen over pluktuin Broeklanderhof, de voedselcoöperatie Autark in Broekland en de bloemenstroken van Heel Broekland Bloeit. Bovendien kunnen ze Trekkers Kiek’n bij Bruggeman Mechanisatie in Broekland. Daar is ook landgoed Blijdenstein voor de gelegenheid opengesteld. Salland Boert en Eet Bewust heeft elders in Nederland zes zusterorganisaties. In vier streken is er een organisatie in oprichting.

Een van de boerden die hun stellen open zetten voor de deelnemers van de fietstocht is Peter Koekoek uit Olst, die een varkensbedrijf heeft net ten zuiden van de Boerhaar. Koekoek vertelt graag over zijn werk, want anders dan vroeger heeft niet iedereen meer een boer in zijn familie of kennissenkring. Maar liever laat hij burgers een kijkje nemen in zijn stallen, zodat ze kunnen zien hoe het er aan toegaat.

Koekoek (45) merkt het vaak als hij in gesprek raakt met burgers, dat ze zo weinig weten van de boerderij, waar toch hun eten wordt gemaakt. Zoals zijn eigen bedrijf, waar hij zorgt voor 340 zeugen en 200 biggen die er gemiddeld per week worden geboren. ,,In de stal kunnen mensen het meteen zien. Dan komt het altijd beter over.’’

Om burgers meer kennis mee te geven over het reilen en zeilen op de boerderij, sloot Koekoek zich een jaar geleden aan bij Salland Boert en Eet Bewust. Zelf geniet hij het meest als hij ziet dat alle dieren er gezond bij staan. ,,Dan ligt die zeug met zijn poten omhoog om haar biggen te laten drinken. Ja, daar kun je echt van genieten’’.

Om de rust en veiligheid van zijn dieren te garanderen, gaat Koekoek zondag met kleine groepen bezoekers de stallen in. Met in ontsmettingsmiddel gedoopte overschoenen en gewassen handen.

Meer informatie op www.sallandboerteneetbewust.nl en www.duurzaamvarkensvlees.nl.

 1. Brouwers uit Haarle wijden tripelbier De Neuze aan de bekendste taxichauffeur van Salland
  PREMIUM

  Brouwers uit Haarle wijden tripelbier De Neuze aan de bekendste taxichauf­feur van Salland

  Hij raakte verzeild in de meest vreemde situaties en bracht menig beschonken kroegganger in Salland naar huis. Nu mag taxichauffeur Teun Stevens, alias De Neuze, zelf genieten van zijn eigen biertje. Een uit de hand gelopen grap van William Kemperman en Leo Kemper uit Haarle leidde tot een tripelbier die vernoemd is naar de beroemde taxichauffeur uit Marle, die binnenkort vijftig jaar in de taxiwereld zit.
 2. Sluiting basisschool is mokerslag voor Boskamp, emotionele ouders eisen extra onderzoek
  PREMIUM

  Sluiting basis­school is mokerslag voor Boskamp, emotionele ouders eisen extra onderzoek

  Na 102 jaar moet de St. Aloysiusschool in Boskamp sluiten. Na de kerstvakantie verhuizen de leerlingen naar basisschool De Holsthoek in Den Nul. Dit heeft het schoolbestuur dinsdagavond aan vele tientallen ouders meegedeeld tijdens een met emoties overladen bijeenkomst. Het gebouw verkeert in zeer slechte staat en de luchtkwaliteit is onvoldoende. Sluiting is de enige optie, aldus het bestuur. Een aantal ouders weigert zich hierbij neer te leggen.

Salland