Driehonderd kozakken hadden bivak in Wijhe

VideoZodra je de krap bemeten expositieruimte in het Wijhes Museum binnenstapt, sta je oog-in-oog met hem. Verheven, vanaf een groot schilderij, kijkt hij je aan. Gilles Schouten, de man die liefst veertig jaar burgemeester was van de voormalige gemeente Wijhe en de kozakkenperiode intensief heeft meegemaakt.

 1. Naoorlogse huisjes in Olst geen monument, dezelfde huisjes in Wijhe misschien wél: ‘Dat was niet ons doel’
  PREMIUM
  1

  Naoorlogse huisjes in Olst geen monument, dezelfde huisjes in Wijhe misschien wél: ‘Dat was niet ons doel’

  De sloop van alle naoorlogse noodwoningen aan de Olsterkampweg lijkt een stap dichterbij. Tegenstanders wilden graag vier huisjes behouden als gemeentelijk monument, maar de monumentencommissie adviseert Olst-Wijhe deze huisjes geen status te geven. Daarvoor in de plaats gaat de gemeente nu kijken of soortgelijke wederopbouwhuisjes in Wijhe wél tot gemeentelijk monument kunnen worden benoemd. ,,Dat is leuk, maar daar is het ons helemaal niet om te doen. Het gaat ons om Olst’’, zegt Cees Kunkeler van erfgoedvereniging Heemschut.
 2. Yosina (14) uit Olst opent samen met onze koning dé slavernijtentoonstelling: ‘Geschrokken van al die verhalen’
  PREMIUM

  Yosina (14) uit Olst opent samen met onze koning dé slavernij­ten­toon­stel­ling: ‘Geschrok­ken van al die verhalen’

  Met spanning kijkt Yosina Roemajauw (14) uit Olst uit naar morgen. De voormalig winnaar van de Voice Kids opent dan samen met koning Willem-Alexander de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum. Live op NPO1 geeft Yosina, met roots in West-Papoea, het startschot voor de tentoonstelling die de 250 jaar lange slavernijgeschiedenis vertelt door de ogen van betrokkenen van toen. ,,Dit wordt te weinig verteld.’’
 3. Wat Peter ook zegt, zijn buren mogen bouwen vlak naast zijn tuin: ‘Ze spelen met gemeente onder één hoedje’
  PREMIUM
  3

  Wat Peter ook zegt, zijn buren mogen bouwen vlak naast zijn tuin: ‘Ze spelen met gemeente onder één hoedje’

  Peter en Thalessa van Ee wonen sinds vier jaar in hun droomhuis in het buurtschap Middel. Tegelijk met hun buren bouwden ze een nieuwbouwhuis, met vrij uitzicht over het landschap achter hun huis. Vorig jaar werden ze onaangenaam verrast door een plan van de buren om hun woning fors te vergroten. ‘Dat mag toch niet zomaar?’, dachten ze. Maar inmiddels staat er een schuur van 21 meter direct naast hun tuin. Of is het geen schuur maar toch een uitbouw van de woning?
 4. Zijn deze uitvouwbare huisjes uit Salland dé oplossing voor woningtekort bij starters en senioren?
  PREMIUM
  1

  Zijn deze uitvouwba­re huisjes uit Salland dé oplossing voor woningte­kort bij starters en senioren?

  Bouwen, bouwen en nog eens bouwen is het credo om de schaarste aan woningen op te lossen. Maar nieuwbouw neemt flink wat tijd in beslag. Tijd die starters niet hebben. Innovatiehub Salland wil een ‘doos-in-doos-concept’ uitrollen om op zeer korte termijn woningen te creëren voor starters en senioren. Compacte, ‘uitvouwbare’ woningen moeten ervoor zorgen dat leegstaande kerkgebouwen, stallen en winkelpanden niet verpauperen. Win-win, zou je zeggen: geen leegstand én meer woningen. ,,We zijn hard op zoek naar een pand waar we kunnen beginnen.’’

Salland