Een spectaculair rondje over de IJssel op een amfibievoertuig

videoOp de dijk bij Herxen staat Gerben Luchtenbelt te wachten met zijn amfibievoertuig: een vervoersmiddel waarmee je jezelf zowel over land als water kan vervoeren. Een wagen die zo uit een Star Wars film had kunnen rijden. Verslaggever Harmke de Vries vaart een stukje met Luchtenbelt mee.

Verschillende media willen deze dagen een rondje met Luchtenbelt meerijden en varen. Voor de Stentor maakt hij een uitzondering. Luchtenbelt en zijn vrouw Ineke gebruiken het amfibievoertuig deze dagen omdat het hoge water hun huis heeft omsingeld. Het water staat tot aan de omheining in hun tuin. 

Hun woning, die dus buitendijks ligt, is niet te bereiken met hun jeep, laat staan een normale auto. En een boot? Dat is onhandig. ,,Die loopt vast. Je moet dan de laatste paar meters lopen en de boot met je meeslepen’’, vertelt Luchtenbelt terwijl hij over de dijk rijdt. Plots stopt hij, rijdt een stukje achterwaarts de dijk af en rijdt dan vooruit, richting het water. Langzaam, maar gestaag, laat hij gecontroleerd het amfibievoertuig in het water zakken.

Bang

Volledig scherm
Het amfibievoertuig en het huis van familie Luchtenbelt © Frans Paalman

De motor draait en het water kolkt: met vijf kilometer per uur kruipt de ‘boot’ richting de woning van Luchtenbelt. Op het tijdelijke eiland, waar hun huis staat, komt zijn vrouw Ineke naar buiten om een praatje te maken. Bang voor het water zijn ze niet, legt ze uit. ,,Het is niet onverwacht. Het is vooral leuk en heel erg mooi.’’ 

Logistiek gezien is het hoge water wel een dingetje, vertelt ze. ,,We hebben extra boodschappen gehaald. En ’s ochtends, wanneer we naar werk moeten, gaan wij tegelijkertijd weg. Aan het eind van de dag varen we samen terug naar huis. Of Gerben komt mij ophalen. Overigens heeft het water wel eens hoger gestaan. Nu kunnen we nog op het terras zitten.’’

Gevaarlijk?

Sinds 2010 heeft het gezin het amfibievoertuig. Of het ook gevaarlijk is? ,,Dat hangt af van het weer. Als het donker is en waait, is het wel anders dan overdag’’, zegt Ineke. ,,Het is geen straf’’, vertelt Luchtenbelt op de weg terug naar het vaste land. Vlak voordat hij de dijk weer oprijdt waarschuwt hij: ,,Niet bang zijn. Er gebeurt niets.’’ Dan rijdt hij met het amfibievoertuig tegen de steile dijk op. Een tikje naar links en we staan weer met beide benen op het vaste land, met op de achtergrond het eiland van familie Luchtenbelt in de schemerzon. 

Salland