Volledig scherm
In 2017 was er dan toch eventjes ijs. Een vrijwilliger maakt de ijsbaan in orde. © Herman Demmers

Einde dreigt voor ijsbaan in Wijhe

Het voortbestaan van de 60-jarige IJsclub Wijhe is onzeker. Door zachte winters, een slinkend vrijwilligersbestand en een bestuur op leeftijd kan er zomaar een einde komen aan het schaatsplezier in eigen dorp.

Geen rondjes meer schaatsen op de ijsbaan in Wijhe. Dat zou doodzonde zijn vindt bestuurslid Herman Demmers. De zeventig plusser bekommert zich samen met de voorzitter en slechts drie vrijwilligers om de ijsbaan aan de Grutto 44 en de daarbij behorende leden die nog 'over' zijn. Op hoogtijdagen telde het ledenbestand wel duizend man, weet Demmers. Nu zijn het er nog zeshonderd. ,,Nieuwe leden kwamen er de laatste paar jaar ook niet bij. Met name voor kinderen die toch in eerste instantie hier leren schaatsen is het enorm jammer mocht de baan noodgedwongen moeten sluiten. We hebben een oproepje geplaatst voor nieuwe kartrekkers. Daar is nog niet veel response op geweest." 

Schaatsplezier

De kans is dus groot dat het dorp Wijhe over een tijdje geen schaatsplezier meer biedt. Dat ligt niet alleen aan het weer waar schaatsverenigingen van afhankelijk zijn, maar ook aan een tekort van vrijwilligers die zich in willen zetten. ,,Eigenlijk hebben we een heel nieuw bestuur nodig', zegt Demmers. ,,De voorzitter is zestig plus, ik ben in de zeventig, het houdt voor ons een keertje op. Het zou mooi zijn als een jongere generatie het stokje wil overnemen. Zoveel werk zit er niet in. Rond deze tijd ben je even druk met de ledenadministratie. Pasjes moeten worden rondgebracht. Dan hoogstens één zaterdag om de baan machinaal klaar te maken en de pomp aan te zetten. Mocht het dan toch lekker vriezen en er kan volop geschaatst worden, dan ben je er wel dagelijks mee bezig. Maar ook dan, voor zo lang het duurt, is het allemaal goed te doen." 

Verandert er niets, dan is het bestuur genoodzaakt om de huur op te zeggen. Dat zal de komende winter nog niet gebeuren laat Demmers weten. Die komt het bestuur nog wel door. Verder is Demmers bereid om de nieuwe kartrekkers een paar jaar voort te helpen. Belangstellenden die zich in willen zetten kunnen contact opnemen via h.a.demmers@home.nl of 06-40745306

Salland