Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © anp

Eisen vakbonden vleesverwerkers 'onrealistisch' en 'onredelijk'

Onrealistisch en onredelijk, zo noemt de Nederlandse Vereniging voor de Vleeswarenindustrie (VNV) de eisen van FNV en CNV. Het ultimatum dat vakbonden de werkgevers in onderhandelingen over een nieuwe cao stelden, is verlopen. Daarom  heeft het personeel in Wijhe het werk neergelegd en volgen andere bedrijven.

Struikelblok in de onderhandelingen zijn niet zozeer de looneisen, maar vooral dat werkgevers beknibbelen op andere arbeidsvoorwaarden. ,,Bedrijven concurreren bijvoorbeeld op reiskosten; sommigen geven zelfs helemaal geen vergoeding meer", zegt woordvoerder Brenda Heidinga van FNV Industrie.

Imago

,,De eisen lopen nationaal en internationaal uit de pas'', zegt voorzitter van VNV Jos Goebbels. Er ligt een 'uitstekend' voorstel op tafel, volgens VNV. 'Het is echt te gek voor woorden om daar nog actie om te voeren', schrijft de vereniging. Volgens de VNV zijn de aangekondigde acties van de vakbonden slecht voor het imago van de sector en niet in het belang van de werknemers zelf. 

'De decembermaand is juist bij uitstek een periode waarin veel vleeswaren worden gegeten. Het zou zonde zijn als dit acties wordt overschaduwd. Bedrijven zijn in overleg met hun klanten en zullen er samen met hen alles aan doen om eventuele gevolgen te beperken', schrijft ze.

Bij Stegeman in Wijhe werd gisteravond al door een kleine twintig werknemers gestaakt. Niet alle personeelsleden van de nachtploeg deden mee aan de actie. De verwachting onder personeel in Wijhe is dat vandaag wel op grote schaal wordt gestaakt en de productie stil komt te liggen.

Salland