Explosie bij Arva Specerijen in Wijhe: meerdere slachtoffers, één zwaargewonde

videoBij Arva Specerijen in Wijhe zijn vanmiddag drie mensen gewond geraakt door een stofexplosie. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. Tenminste één slachtoffer heeft 'flinke brandwonden’ opgelopen. Voorafgaand aan de explosie ontstond een kleine brand, maar die is inmiddels geblust. 

Bij het specerijenbedrijf aan de Ambachtsweg brak woensdagmiddag rond half drie door nog onbekende oorzaak een brandje uit in een machine, onderdeel van het productieproces. Daarna volgde een explosie waarbij de roldeur en de gevel van het pand zijn weggeblazen, zoals te zien is op onderstaande foto:

Volledig scherm
De zijkant van de hal is er door de explosie uitgeslagen. © Rens Hulman

Flinke brandwonden

Bij de explosie zijn drie gewonden gevallen die allemaal naar het ziekenhuis in Zwolle zijn gebracht.  Eén van hen zou ‘flinke brandwonden’ hebben opgelopen, meldt de brandweer ter plaatse. Ook is een traumahelikopter ingezet. De politie meldde in eerste instantie dat één van de gewonden met de helikopter naar het ziekenhuis is gebracht, maar dat bleek niet te kloppen. 

Alle slachtoffers zijn uiteindelijk met ambulances vervoerd, laat woordvoerder Jan Wittenberg van de Veiligheidsregio weten. ,,Daarnaast zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen en was er geen sprake  van gevaar voor de omgeving.” 

Volledig scherm
Een traumahelikopter landde bij Arva Specerijen in Wijhe. © GinoPress B.V.

Wat is een stofexplosie?

Van een stofexplosie is sprake wanneer stof met zuurstof uit de lucht leidt tot een explosieve verbranding. Dat kan gebeuren wanneer stof en lucht in een specifieke verhouding aanwezig zijn en er een ontstekingsbron aanwezig is. Voorbeelden van zo’n ontstekingsbron zijn statische ontlading of broei in een laag stof. De laatste keer dat in de regio een stofexplosie plaatsvond was in 2017 bij een bedrijf in Ermelo. Daarbij vielen geen gewonden.

Burgemeester ter plaatse

Ook burgemeester Ton Strien was aanwezig bij het getroffen bedrijf. Volgens Strien wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak, maar hij bevestigt dat drie slachtoffers naar het ziekenhuis zijn vervoerd. Ook moet bouw- en woningtoezicht volgens hem onderzoek doen vanwege grote beschadigingen aan het bedrijfspand.

Bij de Inspectie SZW (voorheen de arbeidsinspectie) is een melding binnengekomen over de explosie. Een woordvoerder meldt dat onderzoek moet worden gedaan naar de toedracht van het ongeluk. Verder kon zij nog geen uitspraken doen over het incident. 

Arva Specerijen

Arva Specerijen is een familiebedrijf dat kruiden en specerijen verwerkt en verhandelt. Er werken twaalf medewerkers. Volgens de website van het bedrijf worden er bij Arva onder andere grondstoffen gelost, opgeslagen, gemalen en gemengd. Ook worden ze hier verpakt en gedistribueerd. Inmiddels is het bedrijf begonnen met herstelwerkzaamheden aan de uitgeblazen gevel. Arva was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Volledig scherm
Het bedrijf is bezig met herstelwerkzaamheden enkele uren na de explosie. © Gitty Bakker
Volledig scherm
Hulpdiensten bij Arva Specerijen in Wijhe na een stofexplosie. © Ronald Hissink

Salland