Volledig scherm
Drie andere Aardehuizen zijn ook al in aanbouw. Foto Matthijs Oppenhuizen

Feest bij Aardehuizen in Olst

OLST - Vol trots lieten de mensen van de Aardehuizen in Olst zaterdagmiddag zien wat ze in een jaar tijd hebben bereikt. De eerste twee huizen worden bewoond, al moet met name één woning nog wel worden afgewerkt.

De bouw van de drie huizen die woningcorporatie SallandWonen gaat verhuren, vordert in hoog tempo. Deze drie huizen zijn in het najaar klaar, is de voorspelling. Volgens SallandWonen is er zeker belangstelling onder huurders.

Daarnaast is de bouw van een ander blok van drie woningen begonnen, de kenmerkende muur van met zand gevulde autobanden is al klaar. Twee betonnen funderingen voor nog eens twee huizenblokken liggen er, evenals de fundering van het gemeenschapshuis. Uiteindelijk worden er 23 Aardehuizen gebouwd.

Dat de eerste twee worden bewoond, was reden voor een feest zaterdagmiddag waar tientallen genodigden op afkwamen. Complimenten waren er over en weer, alle betrokkenen spraken hun vertrouwen uit dat dit voor Europa unieke project van milieuvriendelijke huizen gaat slagen.

De huizen worden gebouwd door de toekomstige bewoners en honderden vrijwilligers uit binnen- en buitenland. Een deel van de toekomstige bewoners woont in caravans op een kampeerterrein naast het bouwterrein, een enkeling woont al meerdere jaren zo.

www.aardehuis.nl" target="_blank">p>

www.aardehuis.nl

Volledig scherm
De grote ramen zijn gericht op het zuiden, om zoveel mogelijk warmte in huis vast te houden. Foto Matthijs Oppenhuizen
Volledig scherm
Bezoekers mochten in de huizen kijken die nu worden bewoond. Foto Matthijs Oppenhuizen
Volledig scherm
De twee huizen die worden bewoond van de buitenkant bezien. Foto Matthijs Oppenhuizen
Volledig scherm
De drie huurhuizen van SallandWonen zijn in aanbouw. Foto Matthijs Oppenhuizen
Volledig scherm
Vooral aan de zuidkant zijn de woningen verrassend hoog. Foto Matthijs Oppenhuizen

Salland