Volledig scherm
Dierenrechtenactivisten kijken uit de deur van de stal die ze in het Brabantse Boxtel bezet hebben. Gemeentebelangen in Olst-Wijhe vindt een dergelijke actie te ver gaan en wil dat gemeente en politie de veiligheid van boeren in de gemeente garanderen. © Archief/ANP

Gemeentebelangen Olst-Wijhe: draaiboek
nodig voor veiligheid boeren

Gemeentebelangen Olst-Wijhe wil dat de gemeente en de politie een draaiboek klaar hebben om afdoende op te kunnen treden bij acties van dierenactivisten tegen boeren en eventuele confrontaties tussen beide partijen. 

Fractievoorzitter Frank Schumacher heeft daarover vragen gesteld aan het college van Olst-Wijhe. De partij steunt het recht van de activisten om te demonstreren, maar vindt een bezetting van een boerenbedrijf zoals onlangs in Noord-Brabant veel te ver gaan.

Gemeentebelangen noemt de bezetting van het varkensbedrijf in Brabant lokaalvredebreuk en onacceptabel. Volgens de partij gaat het betreden van eigendommen van anderen om standpunten kenbaar te maken te ver. 

De partij wil dat gemeente en andere betrokken instanties voorbereid zijn op eventuele acties in Salland, inclusief een draaiboek met maatregelen die de veiligheid van boeren en hun gezinnen garanderen.

Gemeentebelangen zegt veel respect te hebben voor boeren, omdat die voorzien in het dagelijks voedsel en dat vaak moeten produceren onder ongunstige economische omstandigheden, aldus Gemeentebelangen. Volgens de partij voelen veel boeren zich gecriminaliseerd. Dat stuit de partij tegen de borst.

Salland