Gestolen bestelbus met gasflessen uit Duitsland brandt uit bij Herxen

Video, kaart + updateLangs de uiterwaarden van de IJssel in Herxen is in de nacht van maandag op dinsdag een uit Duitsland gestolen bestelbus volledig uitgebrand. In de bus lagen drie gasflessen. Hulpdiensten konden voorkomen dat die explodeerden.

De brand werd ontdekt door een omwonende die de hulpdiensten inschakelde. De gasflessen werden door de brandweer uit het busje gehaald en gekoeld met water.

Brandweer en politie onderzoeken nog of er sprake is van brandstichting. De zwaarbeschadigde bestelbus is meegenomen door een berger.

Beste klap

Woordvoerder Jan Wittenberg van Veiligheidsregio IJsselland geeft aan dat zijn brandweercollega’s er snel bij waren. ,,Daardoor hebben wij de gasflessen op tijd uit de bus kunnen halen.’’

Als de melding niet zo snel was binnengekomen, had Herxen kunnen worden opgeschrikt door een flinke explosie. ,,Het ligt eraan hoe vol de flessen waren en welke stoffen daar precies in zaten, maar dat had een beste klap kunnen geven.’’

Duits busje

De bus met gasflessen werd op 11 oktober gestolen bij een bedrijf in Duitsland. Het busje behoort toe aan de firma Boland Kälte & Technik uit Dingden, een plaatsje over de Duitse grens.

Eigenaar Hubert Boland meldt dat er bij zijn bedrijf in de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 oktober twee bestelbussen zijn gestolen. ,,Een grote diefstal, waarbij ook gereedschappen en gasflessen zijn buitgemaakt.’’

Zeer gevaarlijk

Boland wist nog niet dat één van de twee bussen uitgebrand is teruggevonden in Herxen. ,,Vervelend. Ik zal zo snel mogelijk contact leggen met de Nederlandse politie.’’

Hij noemt het een goede zaak dat de brandweer zo snel ter plaatse was en de gasflessen nog op tijd uit de bus kreeg. ,,Er zitten zeer gevaarlijke, explosieve verbindingsstoffen in om te solderen.’’

Nederlandse politie

Ronald van der Leeden, woordvoerder van Politie Oost-Nederland, verwijst voor de diefstal naar zijn Duitse collega’s, in Nederland wordt louter onderzoek gedaan naar de brand.

,,We doen onderzoek om vast te stellen of er sprake is van brandstichting of een ander strafbaar feit.’’ Daarover kon de politie vrijdagochtend nog geen uitsluitsel geven.

Duitse politie

In een Duits politiebericht wordt gesproken van een diefstal waarbij drie nog onbekende daders in de nacht van donderdag op vrijdagnacht 11 oktober om 01.35 uur toesloegen bij de firma aan de Uhlandsweg in Dingden.

‘Daar ontvreemden zij twee witte Volkswagen Transportbusjes, divers hoogwaardig materiaal, gereedschap en werktuig.’

De daders zouden daarna met de twee busjes en een derde, nog onbekend, voertuig richting Nederlandse grens zijn gereden.

Volledig scherm
Het uitgebrande busje met op de voorgrond de drie gasflessen. © News United / Jasper Hutten
 1. Brouwers uit Haarle wijden tripelbier De Neuze aan de bekendste taxichauffeur van Salland
  PREMIUM

  Brouwers uit Haarle wijden tripelbier De Neuze aan de bekendste taxichauf­feur van Salland

  Hij raakte verzeild in de meest vreemde situaties en bracht menig beschonken kroegganger in Salland naar huis. Nu mag taxichauffeur Teun Stevens, alias De Neuze, zelf genieten van zijn eigen biertje. Een uit de hand gelopen grap van William Kemperman en Leo Kemper uit Haarle leidde tot een tripelbier die vernoemd is naar de beroemde taxichauffeur uit Marle, die binnenkort vijftig jaar in de taxiwereld zit.
 2. Sluiting basisschool is mokerslag voor Boskamp, emotionele ouders eisen extra onderzoek
  PREMIUM

  Sluiting basis­school is mokerslag voor Boskamp, emotionele ouders eisen extra onderzoek

  Na 102 jaar moet de St. Aloysiusschool in Boskamp sluiten. Na de kerstvakantie verhuizen de leerlingen naar basisschool De Holsthoek in Den Nul. Dit heeft het schoolbestuur dinsdagavond aan vele tientallen ouders meegedeeld tijdens een met emoties overladen bijeenkomst. Het gebouw verkeert in zeer slechte staat en de luchtkwaliteit is onvoldoende. Sluiting is de enige optie, aldus het bestuur. Een aantal ouders weigert zich hierbij neer te leggen.

Salland