Volledig scherm
Bewoners van zorgcentrum Willibrord op de Boskamp proberen de tovertafel uit. © Gerard Vrakking

Glimlachen aan tovertafel op de Boskamp

Bewoners van zorgcentrum Sint Willibrord op de Boskamp hebben woensdagmiddag kennisgemaakt met een tovertafel. 

Daarbij vertoont een projector met ingebouwde warmtecamera bewegende figuren op een tafelblad, die de bewoners kunnen aanraken. De projector registreert vervolgens de handbewegingen van de bewoners en laat de figuren daarop reageren. Zo lijken afgebeelde vissen bij aanraking ineens onder water te schieten en rollen ballen naar de overkant van de tafel.  

In Willibrord ging tegelijk een crowdfundingactie van start voor de aankoop van het apparaat, dat bewegen moet stimuleren bij dementerenden, zowel fysiek, mentaal als sociaal. Om de aanschaf van 7500 euro op te brengen, zijn verzorgende Loes Hekkert, Gea Boon, partner van een bewoner en Petra Burink, activiteitenbegeleider bij Willibrord, een crowdfundingactie begonnen. 

Leerling-verpleegkundige Brigitte Sanders (22) uit Wijhe ziet de bewoners opbloeien aan de tovertafel. ,,Je ziet ze lachen en onderling contact maken. Dit spreekt iedereen aan. Sommigen kijken, een ander zingt, iedereen speelt op zijn eigen niveau’’.

Geen drempel

Daar wijst ook initiatiefneemster Hekkert op. ,,Bewoners halen hier heel veel plezier uit. Iedereen kan meedoen en dat is belangrijk. Bij andere activiteiten lopen mensen tegen hun max aan, merken dat ze iets niet meer kunnen en dat is moeilijk’’.

De initiatiefnemers hebben een beroep gedaan op de Rabobank en een hulpfonds van Carinova, eigenaar van Willibrord. Op Koningsdag komt er een kraam op de markt bij de kerk op de Boskamp. Anderen die willen bijdragen, maar ook de stand van de inzameling willen zien, kunnen terecht op www.activecues.com/crowdfunding. 

Salland