Volledig scherm
Hans Hutten geeft het goede voorbeeld. ,,Door je handen regelmatig te wassen, voorkom je al een besmetting bij een kwetsbare oudere.’’ © FOTO HISSINK

Hans Hutten uit Wijhe: ‘Strijd tegen bacteriën kan veel simpeler’

Veel mensen onderschatten het gevaar van bacteriën die steeds beter tegen antibiotica kunnen. Hans Hutten uit Wijhe gaat de strijd aan. ,,Heel simpel, door regelmatig je handen te wassen.’’

‘We realiseren het ons nog niet, maar naar verwachting gaan er over vijftig jaar meer mensen dood aan een blaas- of longontsteking dan aan kanker. Dit is onder andere het gevolg van het huidige gebruik van antibiotica.”

Dat zegt Hans Hutten uit Wijhe. Hij werkt voor ABR (AntiBioticaResistentie) Netwerk dat valt onder Zorgnetwerk Euregio-Zwolle.

Hutten heeft als belangrijkste doel om mensen meer bewust te maken van de gevaren van het gebruik van antibiotica. Eind van deze maand is hierover in Zwolle een bijeenkomst voor iedereen in de ouderenzorg.

„Met zijn allen kunnen wij ervoor zorgen dat het niet zover komt. Enerzijds door simpele hygiënemaatregelen te nemen, anderzijds door ons bewust te worden van hoe makkelijk we om antibiotica vragen en deze voorgeschreven krijgen”, aldus Hutten.

Wat zijn antibiotica eigenlijk precies?

Antibiotica zijn medicijnen die ziekten bestrijden die worden veroorzaakt door bacteriën. De naam zegt het eigenlijk al: anti betekent tegen en bioticum (meervoud biotica) betekent bacterie/bacteriën. Door het antibioticum worden deze gedood of geremd in hun groei. Sinds de tweede helft van de twintigste eeuw worden antibiotica op grote schaal gebruikt. Daardoor kunnen ziekten worden bestreden. Maar helaas blijken bacteriën maar al te vaak resistent te zijn. Dat wil zeggen dat ze in staat zijn om zich aan te passen aan de omstandigheden. Met antibiotica wordt het grootste gedeelte van de bacteriën aangepakt. Het overgebleven gedeelte past zich aan en is bij een volgende keer bestand tegen bepaalde antibiotica.

Bacteriën zijn toch overal?

Ons lichaam is rijk aan bacteriën. Die hebben we voor een groot deel ook nodig. Daarnaast zijn Nederlanders een reislustig volk. Dit betekent dat zij overal op de wereld komen en bacteriën mee kunnen nemen, met alle vervelende gevolgen van dien. Ziektes als tbc waren in Nederland zo goed als uitgestorven. Met de komst van vluchtelingen kwam de tbc-bacil weer naar Nederland. Je hoeft zelf niet ziek te zijn, maar kunt wel de infectie op een ander overdragen.

Ook ziekenhuizen worden regelmatig geconfronteerd met vreemde bacteriën. Zij nemen bijvoorbeeld extra voorzorgsmaatregelen als iemand uit een buitenlands ziekenhuis komt. Deze patiënt gaat in isolatie. Dit is voor patiënt, familie/vrienden en zorgprofessionals een nare situatie. Zeker als die vier tot vijf weken duurt.

Hoe makkelijk krijgen we antibiotica voorgeschreven?

Bij een bezoek aan de huisarts verwacht de patiënt, of het nu een eenvoudige verkoudheid is of iets ernstiger, dat hij iets krijgt tegen zijn klachten. Dat een verkoudheid ook een virale infectie kan zijn, daar wordt aan voorbijgegaan. Een antibioticum, de naam zegt het al, werkt niet bij een virusinfectie. En vaak wordt vergeten dat het lichaam een bacteriële infectie zelf kan bestrijden. Daarom word je namelijk ziek, dit is de natuurlijke reactie van het lichaam. Doordat de arts een kuurtje voorschrijft, wordt aan de natuurlijke genezing voorbijgegaan. Een vervelend bijverschijnsel is dat de bacterie niet volledig opgeruimd wordt. De resterende bacteriën kunnen zich zo aanpassen dat ze resistent worden tegen dat type antibioticum.

Wat is jullie belangrijkste doelgroep?

Wij richten ons voornamelijk op ouderen, hun familie, vrienden en de zorgprofessionals die hen omringen. Het zijn juist de ouderen die een verminderde weerstand hebben en die niet meer zo goed kunnen opbouwen. Dat betekent dat zij heel vatbaar zijn. Iedereen die direct met hen in contact komt dient de normale hygiënemaatregelen te nemen, gewoon preventief.

Wat zijn normale hygiënemaatregelen?

Een goed voorbeeld is het vaatdoekje dat langere tijd op het aanrecht ligt, een bron van bacteriën. Je handen wassen na toiletbezoek, gebruik van papieren zakdoekjes in plaats van stoffen, in je elleboog hoesten. En let wel, dan spreek ik niet van desinfecteren, dat gaat te ver. Gewone, simpele maatregelen in het dagelijks leven. Je neemt heel makkelijk bacteriën mee op je lichaam. Door je handen regelmatig te wassen, voorkom je dus al een besmetting bij een kwetsbare oudere.

Salland