Volledig scherm
Harry Brink (links) ging ver in zijn liefde voor Go Ahead Eagles. Zo was hij lid van een actiegroep die in 2014 de hele gemeente Olst-Wijhe roodgeel wilde kleuren. Hier deelt hij samen met Bernhard ten Have sjaaltjes in de clubkleuren uit aan de beoogde wethouders Anton Bosch en Marcel Blind (rechts). © Gerard Vrakking

Harry Brink, de grote schoolmeester uit Olst, zwijgt voortaan

Harry Brink uit Olst, die deze krant ruim veertig jaar heeft gediend, is maandag overleden. De oud-journalist was 71 jaar.

Wacht niet tot later, doe nu wat je wilt doen. Zijn levensmotto siert de rouwkaart van Harry Brink. Toch was voortijdig ertussenuit knijpen zeker niet datgene wat hij had willen doen op maandag 4 februari 2019. Harry genoot als geen ander van het leven.

Hispanofiel

Harry had niet alleen het vermogen om ingewikkelde politieke kwesties haarscherp te analyseren, maar wist zijn kijk op de zaak ook te verwoorden. Zowel in spraak als op schrift. Hij kon genadeloos zijn in zijn oordeel, maar bleef plezierig in de omgang. Nooit verlegen om een sappige anekdote. Punctueel zolang hij werkte, bourgondiër zodra de vrije tijd aanbrak. Hispanofiel voor eeuwig.

Harry wierp zich op de burelen van deze krant graag op als een oude schoolmeester. Wanneer hij als eindredacteur een foutje ontdekte, ging zijn vinger belerend omhoog en volgde er een taalcollege waar menig hoogleraar een puntje aan had kunnen zuigen. Vooral beginnende verslaggevers moesten altijd bevreesd zijn voor verbale billenkoek. Wanneer er toch foutjes de persen haalden, simpelweg omdat deze artikelen buiten het bereik van zijn eigen filter waren gebleven, wierp hij de krant wanhopig van zich af. Dan stond het hele mediabedrijf even symbolisch in de hoek.

Kenner

Hij begon zijn eigen loopbaan als dagbladjournalist bij Tubantia en belandde daarna op de sportredactie van deze krant. Hij gold als een kenner op het gebied van schaatsen en wielrennen, maar versloeg ook wedstrijden van Go Ahead Eagles. Toen hij zijn sportperskaart eenmaal verruild had voor een seizoenkaart, placht hij zijn eeuwige floddertrui af te kleden met een roodgele sjaal. In zijn clubliefde ging hij ver. Zo begon hij als lid van een actiegroep in 2014 een offensief om de gehele gemeente Olst-Wijhe roodgeel te kleuren. Maar hij wist ook alles van verdedigen. Zo gidste hij graag dagjesmensen door de bunkers van de stichting IJssellinie.

Hij betrad elke zeepkist langs zijn levenspad om zijn gepassioneerde liefde uit te dragen voor Go Ahead Eagles en de VVD. Toch duldde de zwaargewicht uit Olst ook andere geloven in zijn schaduw, al stokte het woord Zwolle altijd in zijn keel en kwam er nooit veel meer dan een gebrabbeld Olle of 038 over zijn tong. De kleur rood kon zijn goedkeuring pas wegdragen als deze met geel gepaard ging. Hij leverde in de toenmalige afdeling Olst van de VVD een belangrijk aandeel in programma’s voor gemeenteraadsverkiezingen.

Kleinkind

Na de traditionele overwintering in Spanje heeft Harry zijn derde kleinkind, Florian, zondag net na de geboorte nog in zijn armen mogen koesteren. De volgende ochtend is hij zelf uit het leven weggeglipt.

Volledig scherm
Harry Brink heeft zijn derde kleinkind, Florian, zondag net na diens geboorte nog in zijn armen mogen koesteren. De volgende ochtend is hij zelf uit het leven weggeglipt. © eigen foto

Salland