Helikopters scheren laag over de IJssel en Salland om vliegers te trainen

videoHet lijkt wel of alsnog de oorlog is uitgebroken bij de IJssellinie. Helikopters van de Koninklijke Luchtmacht scheren op deze woensdag laag over de IJssel en over landgoed De Haere bij Olst. Wie er vlak onder staat, krijgt het opwindende gevoel dat ze aanraakbaar zijn.

De helikopters van de Koninklijke Luchtmacht trainen samen met militairen van de Koninklijke Landmacht in het oosten van Nederland. De oefening Helicopter Weapon Instructor Course/TAC NL wordt gehouden op werkdagen van 5 tot en met 23 februari.

Hoge dreiging

Doel van de oefening is om vliegers van Apache, Cougar en Chinook helikopters 'onder hoge dreiging' gedegen en professioneel voor te bereiden op missies en inzet in binnen- en buitenland. Om dit mogelijk te maken is de Luchtmobiele Brigade aanwezig om het grondoptreden te verzorgen. Ook worden vliegers en loadmasters opgeleid tot wapeninstructeurs.

Waterlinie

De IJssellinie is historisch gezien een bijzondere locatie voor een dag oorlogje spelen, want deze moest er van 1950 tot 1968 voor zorgen dat een eventuele opmars van de Russen gestuit werd. Onder meer door het land onder water te zetten, zoals in het Rampjaar 1672 de Hollandse waterlinie diende als afweermiddel tegen de Franse soldaten van koning Lodewijk XIV. De linie bij de IJssel bestaat onder meer ook uit een bunkercomplex.

Volledig scherm
Militairen trainen op landgoed De Haere. © Still uit video
Volledig scherm
Een helikopter landt op landgoed De Haere in Olst. © Arnold Roolvink / News United

Salland