Johan van Dorsten, hier op een foto uit 2006, is 93 jaar geworden.
Volledig scherm
Johan van Dorsten, hier op een foto uit 2006, is 93 jaar geworden. © Gerard Vrakking

Herxense schrijver Johan van Dorsten (93) overleden

Streekromanschrijver Johan van Dorsten uit Herxen is, naar nu pas bekend is geworden, op 9 maart in Wijhe overleden. De 93-jarige schreef zo'n veertig romans, een groot deel daarvan was gesitueerd in agrarisch Salland en het Vechtdal. 

Van Dorsten begon pas op latere leeftijd met schrijven maar wist toch een stevig oeuvre van tientallen boeken voort te brengen. Hij schreef vooral  protestants-christelijke streek- en familieromans als IJsselhoeve omnibus, de Geur van Gras en en Rulle aarde. Hij putte voor inspiratie volop uit zijn naaste omgeving: Herxen, Salland maar ook het Vechtdal. Daarnaast nam hij elementen van bestaande personen op in zijn werk. 

Getypt

Van Dorsten, die al zijn boeken met een pen schreef waarna de manuscripten getypt moesten worden, is pas op zijn 57e, na zijn arbeidszame leven, begonnen met schrijven. Van Dorsten stond in Herxen en omgeving bekend als een beminnelijk mens; in zijn hobby-boomgaardje kwamen in de loop der jaren veel mensen appels plukken. 

Dankbaar

Hij sleet de laatste jaren van zijn leven als weduwnaar in verpleeghuis Het Weijtendaal in Wijhe. Hij is in beslotenheid begraven in Wijhe en laat kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen na.  ‘Dankbaar voor de gaven die ik heb mogen ontvangen’, is zijn citaat in zijn overlijdensadvertentie. 

Salland