Het huis links is in 2019 gebouwd, maar bleek tijdens de bouw 30 centimeter te dicht bij de erfgrens te staan.
Volledig scherm
PREMIUM
Het huis links is in 2019 gebouwd, maar bleek tijdens de bouw 30 centimeter te dicht bij de erfgrens te staan. © Ronald Hissink

Hoe een nieuwbouwhuis in Wijhe een hoofdpijndossier werd: ‘Ik verwacht dat ze tot de hoogste rechter zullen gaan’

Aan de Wijhendaalseweg in Wijhe is een nieuwbouwhuis 30 centimeter te dicht op de erfgrens gebouwd. De gemeente Olst-Wijhe zit met deze situatie in haar maag. Moet ze handhaven of niet? Het laatste standpunt: nee, de gemeente gaat niet handhaven en wil de situatie legaliseren. Dat besluit wordt nu door de buren aangevochten bij de rechtbank. ,,Dit kan nog wel twee of drie jaar duren’’, zegt burgemeester Ton Strien. Hoe een nieuwbouwhuis een hoofdpijndossier werd.

 1. Anderhalf jaar na stofexplosie in Wijhe: wat ging er mis in de maalderij van Arva Specerijen?
  PREMIUM
  VIDEO

  Anderhalf jaar na stofexplo­sie in Wijhe: wat ging er mis in de maalderij van Arva Specerijen?

  Wat gebeurde er exact op 11 september 2019 bij Arva Specerijen in Wijhe? Een stofexplosie zorgde ervoor dat 3 medewerkers gewond raakten en naar het ziekenhuis moesten. De Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) begon een onderzoek naar het bedrijfsongeval, maar na bijna twee jaar is dat onderzoek nog niet afgerond. Waarom duurt dat zo lang? ,,Hoe langer het onderzoek duurt, hoe meer effect het heeft op de uiteindelijke maatregel’’, zegt bestuursrechtadvocaat Remko Wijling.
 2. Inwoners Olst-Wijhe: liever de ozb omhoog dan voorzieningen sluiten; gemeente gaat miljoen minder bezuinigen
  PREMIUM

  Inwoners Olst-Wij­he: liever de ozb omhoog dan voorzienin­gen sluiten; gemeente gaat miljoen minder bezuinigen

  Voor het tweede opeenvolgende jaar gaat de onroerendzaakbelasting (ozb) in Olst-Wijhe fors omhoog. Dit stelt wethouder Hans Olthof (VVD) voor nadat hij de mening van inwoners heeft opgehaald. Uit een peiling blijkt dat inwoners van Olst-Wijhe liever de ozb zien stijgen, dan dat voorzieningen als het zwembad of speelplekken moeten sluiten. Door de ozb met 5 procent te verhogen, kan Olthof een groot deel van de beoogde bezuinigingen schrappen. ,,Het gaat alsnog pijn doen.’’
 3. Groen licht voor scholencluster in Wijhe, maar zorgen over voortbestaan buurthuis Boerhaar
  PREMIUM

  Groen licht voor scholen­clus­ter in Wijhe, maar zorgen over voortbe­staan buurthuis Boerhaar

  Het basisscholencluster in Wijhe komt er. De gemeenteraad van Olst-Wijhe zette maandagavond de lichten op groen voor het realiseren van één schoolgebouw voor alle basisscholieren op het SPOC-park. Dit betekent dat de huidige scholen in Wijhe en Boerhaar over een paar jaar verdwijnen. ,,We vinden dat er oog moet zijn voor de gevolgen van ons besluit voor het buurthuis op de Boerhaar’’, maakte Stefan Groote Schaarsberg (VVD) een kanttekening bij het besluit.

Salland