Volledig scherm
PREMIUM
Grote bergen wit schuim liggen in het toilet en de badkamer van de familie Hofman in Wijhe nadat oude rioolleidingen werden gevuld met hardschuim. De bodem onder de woning van de familie verontreinigt ernstig. Maanden erna wordt er nog gesaneerd. © Jacobien De Krijger

Hoe een onschuldige fout uitdraait op een nachtmerrie

RECONSTRUCTIE GIFHUIS WIJHEDe woning van de familie Hofman uit Wijhe verandert begin dit jaar in een 'gifhuis'. Intussen laat de aannemer steken vallen, verstrekt de gemeente onjuiste informatie en is er politieke onrust. Het gezin moet nog maanden wachten op sanering van de kruipruimte. Een reconstructie.

Het is vrijdagmiddag half een als Jasper Hofman met twee van zijn kinderen op de achterbank de oude Wijhese wijk De Grienden binnenrijdt. Wanneer Hofman uit zijn auto stapt, bemerkt hij iets vreemds. Bergen wit schuim liggen in de straat. Zonder er veel aandacht aan te schenken stapt hij zijn 19de-eeuwse woning binnen. Een zure, bijtende geur komt hem tegemoet. Nadat de jongste op bed ligt, gaat vader Hofman op onderzoek uit.

  1. 'Gerechtigheid': raadsleden in kleine gemeenten gaan twee keer zoveel verdienen
    PREMIUM

    'Gerechtig­heid': raadsleden in kleine gemeenten gaan twee keer zoveel verdienen

    Raadsleden uit kleine gemeenten als Hattem, Olst-Wijhe en Urk gaan fors meer verdienen. Van Minister Kajsa Ollongren krijgen raadsleden uit gemeenten tot 24.000 inwoners meer poen als blijk van waardering. Wie nu in Hattem zetelt mag met terugwerkende kracht 959 euro per maand bijschrijven, een ruime verdubbeling van de huidige vergoeding. Maar betaalt zich dat ook uit in kwaliteit? ,,Een pizzabezorger kreeg nog meer.”

Salland