Volledig scherm
Frans Rouwenhoff aan het werk voor de Voedselbank Raalte. © Gerard Vrakking

Hulp voor minima in Olst-Wijhe

Inwoners van Olst-Wijhe die een voedselpakket ontvangen van de Voedselbank Raalte, kunnen voortaan rekenen op hulp om weer meer controle te krijgen over hun bankrekening. De voedselbank, gemeente en Financiën de Baas (waarin maatschappelijk werkers zitten), hebben daarvoor gisteren hun handtekening gezet onder een overeenkomst. In Raalte moet de steun nog handen en voeten krijgen.

Veel inwoners van Olst-Wijhe en Raalte maken geen gebruik van minima-regelingen, terwijl ze er wel recht op hebben. Dat heeft een inventarisatie in beide gemeenten geleerd. ,,Het werkt twee kanten op als minima meer financiële armslag krijgen'', zegt voorzitter Frans Rouwenhoff van de Voedselbank Raalte. ,,Ze zijn eerder zelfstandig, en eerder bij ons weg.''

Professionals

In Olst-Wijhe voert Financiën de Baas het intake-gesprek voor de voedselbank met de cliënten . Maatschappelijk werkers vragen de minima of ze bij de gemeente mogen navragen of ze gebruik maken van de regelingen voor deze groep. Als inwoners daar nog niet mee te maken hebben gehad, melden de professionals hen aan bij de voedselbank en vragen ze financiële tegemoetkomingen aan bij de gemeente.

In Raalte moet het startsein nog vallen voor de samenwerking voor minima. ,,De intentie is uitgesproken. Ik verwacht dat we ergens in februari of maart ermee kunnen starten'', aldus de voorzitter van de voedselbank.

Salland