Volledig scherm
Het officiële slot van de werkzaamheden: Dolf Atteveld (aannemer), Piet Wintermans (Staatsbosbeheer), Tanja Klip-Martin (Waterschap Vallei en Veluwe), Jos van Hees (Rijkswaterstaat) zagen een kunstwerk door boven een geul in de Welsumerwaarden. © Benno Wonink

IJsselproject afgerond: 22 km ruimte voor vissen en planten

Vissen als de winde en de brabeel hebben net als allerlei planten vanaf vandaag alle ruimte gekregen langs de IJssel tussen Kampen en Dieren. Een langdurig project, waarbij 22 km aan IJsseloever geschikt gemaakt werd voor vissen en planten, is officieel afgerond.

Door de aanleg van acht nieuwe geulen en het verwijderen van basaltstenen langs elf kilometer IJsseloever, krijgt de ecologische ontwikkeling in en om de rivier nieuwe impulsen. Totaal 22 kilometer aan maatregelen voerde Waterschap Vallei en Veluwe de afgelopen vier jaar uit in opdracht van Rijkswaterstaat. Met als doel: schoon water voor de toekomst en het bevorderen van de ecologie. De winde (kleine vissoort) en de barbeel (een beschermde karperachtige vis) werden al binnen een jaar gesignaleerd.

Basaltstenen weg

Tussen Dieren en Kampen werden 25 projecten uitgevoerd. Op oevers waar de kenmerkende zwarte basaltstenen zijn verwijderd, kunnen nu planten groeien. De afgelopen decennia werd de rivier volgens het waterschap vooral onderhouden met het oog op het economisch belang van de scheepvaart en kwam de ecologie in de verdrukking. Door de maatregelen krijgen plant en dier weer meer ruimte. Een goede biodiversiteit in en om het water leidt ook tot schoner water.

Salland