Volledig scherm
Esmay Groot Koerkamp temidden van haar werk. © Eigen foto

Illustrator (24) uit Olst wint Fiep Westendorp-prijs met boekproject

Esmay Groot Koerkamp uit Olst  heeft gisteren te horen gekregen dat ze één van de drie winnaars van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen 2017 is. Zij krijgt de prijs voor de realisatie van een boek over het ontstaan van de wereld. ,,Ik wil laten zien hoe de mens eigenlijk een mislukte diersoort is, die alles kapot maakt", zegt de 24-jarige kunstenares.

De Fiep Westendorp-prijs wordt eens per twee jaar uitgereikt aan veelbelovende illustratoren (maximaal 3) van ons land. Iedere prijswinnaar krijgt 20.000 euro.  ,,Het grote voordeel is dat ik door dat geld door kan gaan met mijn werk en geen bijbaantje hoef te zoeken. Ik heb nu naast het illustreren al een baantje in de huishouding. Anders kom ik niet rond. Als beginnend kunstenaar moet je soms toeleggen op opdrachten die je krijgt, alleen al door je materiaal en reiskosten. Nu krijg ik elk half jaar 5000 euro om te kunnen werken aan dit boek".

Mensen helpen

Esmay wilde aanvankelijk journalist worden en volgde die studie gedurende een jaar. ,,Ik dacht, ik wil verhalen gaan schrijven om mensen te helpen. Maar dat bleek véél te idealistisch. Je moet gewoon vaak verslag doen van de dingen die je ziet". Daarna koos ze voor een kunstopleiding en begon met animaties om mensen aan het lachen te maken. ,,Maar dat is niet meer de kunst die ik nu maak. Alleen maar lachen, dat is op laatst ook niet leuk. Mijn stijl blijft daardoor een zoektocht, ik denk dat dat met mij meegroeit".

Verliefd

Social media en de manier waarop mensen daardoor tegenwoordig met elkaar communiceren spelen een belangrijke rol in haar werk. ,,Het boek dat ik ga maken over de mensheid is er eentje met een knipoog. Het gaat er over dat we onszelf vaak groothouden. Dat we ons heel mooi presenteren, maar soms eigenlijk een zielig hoopje mens zijn. En dat we in deze tijd al zoveel over andere mensen aan de weet komen, dat als je verliefd bent je je online op je eerste ontmoeting kunt voorbereiden als een soort studie. En dat je je daardoor super cool voordoet voor de ander. Je schildert eigenlijk een ander beeld".

Telefoon thuislaten

De groepsdruk die door social media ontstaat wordt Esmay soms teveel. ,,Er zullen meer mensen zijn die dat doen, maar ik laat mijn telefoon zo nu en dan bewust liggen. Omdat ik niet wil reageren op vragen om naar een evenement of feest te gaan, maar ik kan mijn telefoon nog niet thuislaten als ik de stad in ga. Mijn vriend doet dat wel, maar dat roept dan wel rare reacties op. Dan moet hij bijna verantwoording afleggen waarom hij zijn telefoon niet mee heeft. Dat is toch raar?"

  1. Hartverscheurende briefkaart herschrijft geschiedenis van Joodse gemeenschap in Olst
    PREMIUM

    Hartver­scheu­ren­de briefkaart her­schrijft geschiede­nis van Joodse gemeen­schap in Olst

    Tot nu toe werd altijd aangenomen dat alle Joodse inwoners van Olst de oorlog hebben overleefd. Totdat historicus Ewout van der Horst onlangs op een hartverscheurende briefkaart stuitte. Heinz Lomnitzer schreef de gemeente dat hij zijn bonkaarten voor voedsel kwijt was geraakt, maar dat niet persoonlijk meer bij de gemeente heeft kunnen melden, omdat hij naar Duitsland moest. Hij zou nooit meer terugkeren.

Salland