In Wijhe wordt gerapt als ludiek protest tegen lerarentekort

VIDEOEen origineel idee met een knipoog, voor een serieus onderwerp. Nienke van Dijken, lerares van basisschool De Matzer in Wijhe, heeft een ‘protest-rap’ geschreven op de melodie van het nummer Drank & Drugs, om aandacht te geven aan het lerarentekort. ,,Want wij zijn boos, Den Haag! Ja wij zijn boos, Den Haag”, rapt de lerares samen met haar leerlingen. 

Aanstaande woensdag staan de lerarenstakingen op het programma. Basisscholen door heel het land sluiten die dag hun deuren, maar De Matzer is een uitzondering. ,,We willen een duidelijk signaal afgeven dat wij achter de actie staan, maar wij moeten ook aan onze leerlingen denken. Wij willen de school hoe dan ook open houden. En met die gedachte zijn we met het hele team om tafel gaan zitten om een ludieke actie te bedenken.”

Rappen in Wijhe 
Toen het idee ontstond om een rap te maken, ging Van Dijken direct aan de slag. Ze legt de keuze voor het nummer uit. ,,Ik heb zelf kinderen, en de muziek van Lil Kleine en Ronnie Flex galmt dagelijks door ons huis. Ik besloot de instrumentale versie van het nummer te pakken en er zelf een tekst op te schrijven.” Met het nummer wil ze de kinderen en ouders meekrijgen. ,,Iedereen kan rappen, of je nou jong of oud bent. Het spreekt de jeugd aan en ik denk dat het refrein blijft hangen. Dat hebben we afgelopen week al getest in de klas. De generale repetitie hebben we maar direct op sociale media geplaatst”, lacht de lerares. Aanstaande woensdag gaat de hele school op het plein het nummer uit volle borst mee rappen.

Volledig scherm
Lerares Nienke van Dijken uit Wijhe heeft in het kader van aankomende lerarenstaking een ‘protestrap’ geschreven. © Liselotte Kolthof

Druppel
Ondanks dat ze zelf de lol van het idee inziet, wil Van Dijken wel een serieuze snaar raken. Ook op De Matzer moeten ze roeien met de riemen die ze hebben. ,,Als ik ziek word, hebben we geen invaller. Afgelopen schooljaar hebben we het geluk gehad dat één van de ouders een pabo-diploma op zak had en zij voor onze school in de invalpoule kwam. Ook heeft de directeur vaak les gegeven.” 

Toen bekend werd dat onbevoegde ouderen ook voor de klas mochten staan, barstte er een bom bij de lerares. ,,Dat was echt de druppel die de emmer deed overlopen. Wij moeten alles over onze leerlingen achter slot en grendel plaatsen, en opeens mogen onbevoegden in al die gegevens duiken en voor de klas staan. Het is echt een doekje voor het bloeden.” 

Bekendheid
De basisschoollerares hoopt dat zoveel mogelijk mensen haar video en ludieke actie delen op sociale media. ,,Het zou geweldig zijn als de hele regio, of beter gezegd, het hele land de rap ziet en hoort. Dus mensen, sta op en sta achter de leraren van ons land", besluit ze strijdvaardig. 

Salland