Windmolens Olst-Wijhe
Volledig scherm
PREMIUM
Windmolens Olst-Wijhe © Anke Arts

Inwoners Olst-Wijhe mogen zelf initiatief nemen voor windmolens: ‘Maar weerstand zal er altijd zijn’

Vaak leidt de komst van windmolens tot weerstand. Bekende geluiden: ze zijn groot, lelijk en ze maken herrie. Olst-Wijhe ontkomt volgens de lokale politiek niet aan een aantal windturbines binnen de gemeentegrenzen. Door het initiatief nadrukkelijk bij de inwoners zelf te leggen, wil Olst-Wijhe de weerstand zo klein mogelijk maken. ,,Er zijn amper mensen die blij worden van windmolens’’, waarschuwt hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring.

 1. Olst-Wijhe zit financieel aan de grond en Raalte zit op rozen: hoe kan dat?
  PREMIUM

  Olst-Wij­he zit financieel aan de grond en Raalte zit op rozen: hoe kan dat?

  Hoe kan het dat de ene wethouder in de IJssel springt om aan te geven dat het water hem aan de lippen staat, terwijl 10 kilometer verderop het geld tegen de plinten van het gemeentehuis klotst? Olst-Wijhe en Raalte zijn buren, komen op veel vlakken overeen, maar staan er financieel compleet tegenovergesteld voor. Wethouders Hans Olthof (Olst-Wijhe) en Frank Niens (Raalte) verklaren het nader. Huizen bouwen blijkt de sleutel tot financieel succes.
 2. Olst-Wijhe halveert inschrijfkosten gastouders vanwege groot tekort: ‘Hopelijk trekt het twijfelaars over de streep’
  PREMIUM

  Olst-Wij­he halveert inschrijf­kos­ten gastouders vanwege groot tekort: ‘Hopelijk trekt het twijfe­laars over de streep’

  Om het voor mensen in Olst-Wijhe aantrekkelijker te maken om gastouder te worden, verlaagt de gemeente de inschrijfkosten voor nieuwe gastouder drastisch. Dit gebeurt op voorspraak van gastouderbureaus Koos en De Bieënkorf. ,,Het hoge bedrag werd vaak genoemd als één van de redenen om toch geen gastouder te worden’’, zegt Ivanka Jonkman van De Bieënkorf.
 1. Leidingbreuk. Duizenden liters water gutsen over huis in Kampen
  Play

  Leiding­breuk. Duizenden liters water gutsen over huis in Kampen

 2. Van onderen! Kerstboom voor Tweede Kamer komt weer uit Bant
  Play

  Van onderen! Kerstboom voor Tweede Kamer komt weer uit Bant

Salland