Volledig scherm
De inrichting van The Gift Shop is in volle gang. © Gerard Vrakking

Jonge ondernemers verlevendigen centrum van Olst met The Gift Shop

Met de komst van een diversiteit aan ondernemers neemt de leegstand in het centrum van Olst af. Door de opening van The Gift Shop aan de Aaldert Geertstraat krijgt dit pand na jaren van leegstand weer een nieuwe gebruiker. 

Nadat twee jaar geleden Kapsalon Elise de ene helft in gebruik nam en nu The Gift Shop het andere gedeelte, kent dit stuk van de straat geen lege panden meer. In de aanliggende Hendrik Droststraat zijn in het afgelopen half jaar ook alle, nog leegstaande, panden in gebruik genomen.

Met pensioen

Wel is in de Hendrik Droststraat de tweedehandswinkel 2e kans begonnen met de uitverkoop. Deze ondernemers gaan met pensioen. Die komende sluiting weerhoudt het jonge ondernemersstel Larissa Godeschalk (23) en Daan van Laar (27) er echter niet van om een eigen winkel te open: The Gift Shop. Een langgekoesterde wens van beide.

Van Laar, afkomstig uit Raalte en voor de liefde naar Olst verhuisd, heeft de opleiding Handel & Verkoop gevolgd. Hoewel hij daarna een koeriersbedrijf had, bleef zijn wens om een eigen winkel te openen, bestaan. Met zijn verhuizing naar Olst, zag hij kans om die wens te realiseren. „Wij hebben een zware periode achter de rug, met veel ziekte. Dan zie je hoe belangrijk het is, dat daar aandacht voor is. In de vorm van een kaartje, een aardigheid, een cadeaumand. Gewoon aandacht voor de medemens.” Dat inspireerde de jonge ondernemers om juist een winkel in deze artikelen te beginnen. 

Ondernemershuis

„Om een eigen bedrijf op te starten, wordt er veel van je gevraagd. Wij hebben heel veel hulp gekregen van Ineke Westerink van het Ondernemershuis. Ondersteuning bij het schrijven van het ondernemersplan, de financiële plannen, het plan van aanpak. Dankzij haar kennis werd het allemaal een stuk eenvoudiger. Dat viel me uiteindelijk reuze mee!”

Zo’n drie maanden geleden werd het pand opgeleverd. Casco wel te verstaan. „We hebben in de afgelopen maanden veel geklust. Het begint al dat je alle nutsvoorzieningen moet regelen. Het was echt helemaal kaal van binnen, met de nodige schade van de vorige gebruiker. We hadden in eerste instantie gedacht met een maand te openen, het zijn er drie geworden.” 

Lokale producten

De jonge ondernemers vinden het belangrijk om lokale ondernemers te steunen. Nogmaals Van Laar „Zo willen we voor het samenstellen van de cadeaumanden gebruik maken van lokale producten. Ik geloof erin dat je elkaar kunt steunen, juist door producten van elkaar te betrekken en in je winkel te verkopen.” Hij heeft nog veel meer ideeën voor de toekomst en staat te trappelen van ongeduld om te starten. „Zaterdag 8 september is de opening. We hebben nog veel te doen om de winkel gereed te krijgen. We hebben er echt zin in!”

Salland