Volledig scherm
Bas Wesselink (l) volgde vorig jaar Jaap Doorgeest op als uitbater van het SPOC-café en de kantine van de Capellenborg. De komende tijd beperkt hij zich tot grand-café 't SPOC. © Gerard Vrakking

Leerlingen Wijhe even zonder kantine, sporterscafé beperkt open

Welzijnsinstelling ut Huus uit Olst-Wijhe zoekt tot de zomer met sportverenigingen van sportcomplex ‘t SPOC in Wijhe en de naastgelegen school voor voortgezet onderwijs de Capellenborg naar een nieuwe manier om hun kantines uit de baten. 

De zoektocht naar een sociale uitbater is mislukt. De kantine van de school is voorlopig dicht, grand-café ‘t SPOC alleen open als er activiteiten zijn in het sportcomplex.

Quote

De uitgangs­pun­ten van gezondheid en voldoende beweging zijn alleen maar belangrij­ker geworden.’’

Angelieke Huisman, directeur ut Huus.

Ut Huus probeerde het afgelopen half jaar iemand te vinden die van beide kantines een sociale, gezonde plek kan maken, die bovendien voldoende inkomsten oplevert. Die poging is mislukt, zegt directeur Angelieke Huisman van ut Huus. ,,Dan kun je concluderen dat het alleen commercieel kan, maar de uitgangspunten van gezondheid en voldoende beweging zijn alleen maar belangrijker geworden’’.

De nieuwe poging gebeurt samen met de school en de verenigingen op het sportcomplex, die mogelijk met eigen inzet mee gaan doen. De tijdelijk beheerder die ut Huus afgelopen augustus aanstelde, beperkt zich nu tot het sportcafé. ,,We zorgen dat het café open is als er activiteiten zijn’’, zegt Huisman.

Volgens schooldirecteur Sven Metsemakers zijn de gevolgen voor de Capellenborg beperkt. ,,De meeste leerlingen nemen toch al brood mee. Voor gezonde drank hebben we een automaat’’. De komende maanden denkt hij met ut Huus en de sportverenigingen mee, maar gaat hij ook kijken of de kantine met inzet van leerlingen al eerder open kan, eventueel op een beperkt aantal dagen. ,,We hebben een moestuin en een nieuwe leerlingenkeuken. We gaan kijken of we daar iets mee kunnen doen.’’

Salland