Volledig scherm
René Leber (rechts) poseert voor de fotograaf, nadat hij het lintje heeft gekregen. © Gemeente Olst-Wijhe

Lintje voor PvdA’er René Leber

René Leber heeft een koninklijke onderscheiding ontvangen. Bij zijn afscheid als raadslid van de gemeente Olst-Wijhe kreeg de Wijhenaar gisteravond het lintje. Burgemeester Ton Strien speldde hem tijdens de gemeenteraadsvergadering de versierselen op.

Leber was sinds begin 2003 gemeenteraadslid namens de PvdA. Hij pakte in die periode ook de rol op van plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Die taak vervulde hij eerst van 10 april 2006 tot 10 maart 2010 en daarna van 26 mei 2014 tot 28 maart 2018. In die laatste periode was hij tevens voorzitter van de werkgeverscommissie voor de raadsgriffier.

Leefbaarheid

Leber was ook fractievoorzitter van de PvdA, van 11 maart 2010 tot 26 maart 2014. Binnen de fractie van de sociaal-democraten heeft hij zich de afgelopen jaren vooral beziggehouden met de thema's  ruimtelijke ordening en leefbaarheid. Daarnaast was hij namens de gemeenteraad vele jaren lid van het toezichthoudend orgaan openbaar onderwijs de Mare.

De Wijhenaar vond het steeds moeilijker om het raadswerk te combineren met zijn werkzaamheden voor de scholengemeenschap De Rietlanden in Lelystad. Hij is daar werkzaam als rector. 

Reistijd

Leber zei daar eerder tegenover de Stentor over: ,,Ik werkte altijd in Zwolle, maar tegenwoordig in Lelystad. Die extra reistijd in combinatie van mijn toch al drukke baan, hebben me gedwongen te stoppen als raadslid. Je bent de avonden druk en ook in het weekend. Het gaat niet meer. Mijn inziens heeft de gemeentepolitiek er recht op dat gemeenteraadsleden zich voluit inzetten voor de publieke zaak. Hoewel ik er principieel tegen ben dat gekozen volksvertegenwoordigers tussentijds opstappen, meen ik dat dat mij vergeven kan worden.’’

Salland