Volledig scherm
Mathijs heeft zijn prijs binnen: "Een masterclass van mijn grote voorbeeld Cesar Zuiderwijk natuurlijk." foto gerard vrakking

Mathijs (10) uit Olst: Cesar Zuiderwijk van Golden Earring is mijn voorbeeld

OLST - Mathijs Klinkhamer (10) uit Olst timmert aardig aan de weg en won onlangs de publieksprijs van De Muziekwedstrijd, een project van het Prinses Christina Concours. Zijn grote voorbeeld is drummer Cesar Zuiderwijk van Golden Earring en het liefst speelt hij later in zijn eigen band.

Zes jaar was de kleine Mathijs toen zijn vader Cor hem meenam voor een proefles bij Drumschool Olst. ,,Zitten was er niet bij, want het drumstel was te groot om bovenuit te komen", grinnikt de jonge drummer. ,,Het was eerst al de vraag of hij überhaupt wel kon beginnen met lessen", vervolgt zijn vader. ,,Maar dat was volgens eigenaar en muziekdocent Mark Brinkman geen probleem." Zijn vader kocht een drumstel waarna hij kon beginnen. ,,Inmiddels speel ik elke dag een uur op het drumstel in mijn kamer", vertelt Mathijs trots. ,,Niet te laat, hoor. Dan krijgen we ruzie met de buren."

In The Stone
Zijn muziekleraar Brinkman spoorde Mathijs aan om mee te doen aan De Muziekwedstrijd. Een online wedstrijd waar kinderen van vier tot en met twaalf jaar een muzikaal filmpje kunnen insturen. ,,Dat vond ik heel gaaf dus ik ben gelijk aan de slag gegaan", legt Mathijs uit terwijl zijn vader het filmpje tevoorschijn haalt. ,,Het is het nummer In The Stone van de Amerikaanse band Earth Wind & Fire. We moesten wel opzoek naar een live-versie, omdat het oorspronkelijke nummer langer was dan vier minuten. Dat mocht niet van de jury."

Publiekstem
Uit de zeventig kinderen die meededen kwam Mathijs met de meeste stemmen uit de bus. ,,Daardoor won ik concertkaarten", jubelt de drummer. En hij heeft de prijs zelfs al besteed. ,,Een masterclass van mijn grote voorbeeld Cesar Zuiderwijk natuurlijk." Eind januari kijkt een professionele jury nog keer naar alle inzendingen. De tien beste acts mogen tijdens de finale in Rotterdam op 11 februari live spelen. ,,Dat is nog afwachten, maar deze prijs heb ik al in mijn zak."

> Beluister en bekijk hier het filmpje

Salland