Volledig scherm
Vleeswaren bij Albert Heijn. Afbeelding ter illustratie. © ANP

Mogelijk geen vleeswaren op brood door staking bij fabrieken in Oost-Nederland

Het kan zomaar zijn dat je komende tijd geen filet americain of ham op je brood eet. Door aangekondigde stakingen van diverse vleeswarenfabrieken van Zwanenberg Food Groep, Stegeman en Terbeke wordt er waarschijnlijk minder of geen broodbeleg geproduceerd. 

Personeel in de vleesverwerkende industrie legt deze week het werk neer. Het gaat onder meer om de Stegeman-vestigingen in Deventer en Wijhe, Zwanenberg in Raalte en Terbeke in Borculo. Wanneer deze week en hoe lang de stakingen gaan duren, maken de vakbonden nog niet bekend. 

De vakbonden FNV en CNV hadden de werkgevers in onderhandeling over een nieuwe CAO een ultimatum gesteld, en dat is verlopen. Struikelblok in de onderhandelingen zijn niet zo zeer de looneisen, maar vooral het door de werkgevers beknibbelen op andere arbeidsvoorwaarden. ,,Bedrijven concurreren bijvoorbeeld op reiskosten; sommigen geven zelfs helemaal geen vergoeding meer", zegt woordvoerder Brenda Heidinga van FNV Industrie.

Respect

'De mensen worden al jaren niet met respect behandeld. Zij moeten steeds meer geven en flexibeler werken, maar krijgen niks terug', zegt bestuurder van FNV Voedingsindustrie Wilma Daams in een persbericht van de vakbond. 'Op alles wordt beknibbeld: van reiskosten tot ploegentoeslagen, steeds ten koste van de medewerkers. Dat is de reden dat de medewerkers nu staken. Behalve ietsje meer loon krijgen ze geen inhoudelijke verbeteringen van de cao. De werkgevers houden zich stil, dus laten de werknemers door stakingen van zich horen.’

Volgens de FNV is het van belang dat veel afspraken in een cao worden vastgelegd en niet per bedrijf, omdat werkgevers fel zijn in hun concurrentiestrijd. 

Verse producten

Doordat bij de fabrieken in Wijhe, Almelo, Raalte, Deventer, Lichtenvoorde, Wijchen, Aalsmeer, Borculo en Zoetermeer het werk wordt neergelegd, produceren de bedrijven komende tijd minder of geen beleg. Dat heeft met name gevolgen voor verse producten, vertelt Heidinga. De fabrieken leveren door het hele land vleesproducten. 

Salland