Een impressie van de Oudheidkamer in Wijhe na de verbouwing.
Volledig scherm
Een impressie van de Oudheidkamer in Wijhe na de verbouwing. © SallandWonen

Monumentale Oudheidkamer in Wijhe wordt omgetoverd tot appartementencomplex

Nieuwe woningen in het centrum van Wijhe. En wel in een gemeentelijk monument. In de oudheidskamer komen zes één- en tweepersoons appartementen. SallandWonen is al jaren eigenaar van het pand en nu de Historische Vereniging Wijhe uit het pand is, kan volgens het woonbedrijf de grondige verbouwing beginnen. 

De verbouwing zorgt ervoor dat de appartementen energiezuinig zijn. De woningen zijn gasloos, krijgen zonnepanelen en maken gebruik van warmtepompen. Volgens directeur Marijke Kool streeft het woonbedrijf naar woningen die zelf energie opwekken. 

‘Flinke investering nodig’

Volgens Kool is de investering nodig. ,,Het pand is sowieso al ouder. Door de jaren heen hebben we het standaard planmatig onderhoud uitgevoerd en daarmee het pand wind- en waterdicht gehouden. Maar net als ieder gebouw is zo nu dan ook een flinke investering nodig.”

Volgens SallandWonen kan je gezien de kosten van de verbouwing ook voor een nieuw complex kiezen, maar prefereren ze toch het behoud van het gemeentelijk monument. ,,We vinden waardebehoud belangrijk en het pand is straks klaar voor de toekomst.”

In totaal kost de verbouwing van de Oudheidkamer ongeveer 1,25 miljoen euro. De Provincie Overijssel neemt 150 duizend euro op zich, uit het subsidiepotje ‘Herbestemming Cultureel Erfgoed'. Volgens directeur Kool zijn de appartementen in het eerste kwartaal van 2021 klaar. 

Salland