De Omloop wijhe woningen voorkeursrecht
Volledig scherm
De Omloop wijhe woningen voorkeursrecht © Google Maps

Na 12 jaar probeert gemeente Olst-Wijhe weer te bouwen op vier veelbesproken percelen

Hoewel er in 2008 nog protest was tegen het besluit van de gemeente Olst-Wijhe, legt het twaalf jaar later weer het voorkeursrecht op verschillende percelen in Wijhe. De vier stukken grond bij De Omloop zijn in trek en de gemeente wil onderzoeken of het in de toekomst daar woningen kan bouwen.  

In het verleden was er nog protest tegen het besluit van de gemeente om het voorkeursrecht op de percelen te leggen. Eigenaren waren bang dat ze verplicht waren te verkopen. Burgemeester Ton Strien vertelde toen: ,,De eigenaren hoeven niet te verkopen. Alleen als ze dat van plan zouden zijn, moeten ze de gemeente het eerste recht van koop gunnen.”

Plan gestrand 

Met het voorkeursrecht moeten grondeigenaren allereerst de gemeente benaderen wanneer zij de grond willen verkopen. De grond wordt veel meer waard als er woningen gebouwd mogen worden. In het verleden legde de gemeente al een voorkeursrecht op de vier percelen, maar bleek toekomstige woningbouw nog niet in de pijplijn te zitten. 

Hoewel het nu om minder percelen gaat dan in 2008, wil de gemeente opnieuw onderzoeken of woningen op die plek een haalbare kaart zijn. ,,De vier lappen grond maken onderdeel uit van de percelen waar destijds het voorkeursrecht op werd gevestigd. Nu gaat het wel om minder percelen. Het plan is om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar woningbouw op deze plek", zegt een gemeentewoordvoerder. 

‘Maken ons niet druk’

Een van de eigenaren van de percelen wil niet met naam en toenaam reageren, maar laat weten zich niet druk te maken. ,,We zijn niet verplicht direct te verkopen. Mochten we dat ooit van plan zijn, dan hoort de gemeente dat wel van ons.”

De gemeente laat weten dat het drie jaar de tijd heeft om de haalbaarheid te onderzoeken. ,,En daarna hebben wij nóg eens drie jaar de tijd om plannen te wijzigen", laat de woordvoerder weten. Als de plannenmakerij serieuze vormen aanneemt wordt het voorkeursrecht met nog eens tien jaar verlengd. Mocht de gemeente de grond echt nodig hebben om tot een ontwikkeling van woningen te komen, gaat de gemeente in onderhandeling met de grondeigenaren. 

Salland