Volledig scherm
© Thinkstock

Negentig evenementen beter af met schrappen leges Olst-Wijhe

Negentig evenementen in de gemeente Olst-Wijhe profiteren van het afschaffen van een deel van de gemeentelijke leges die organisatoren momenteel nog moeten betalen. Olst-Wijhe wil de organisatoren daarmee een steun in de rug bieden. De leges worden per 1 januari afgeschaft.

De gemeente zegt veel belang te hechten aan de evenementen in Olst-Wijhe. Volgens de gemeente brengen ze leven in de brouwerij, maar zorgen ze ook voor meer saamhorigheid en inkomsten voor winkels en horeca en daarmee werkgelegenheid. De evenementen maken de gemeente ook aantrekkelijk om in te wonen of als toerist te verblijven.

Olst-Wijhe begon al in 2016 aan het overleg met de organisatoren en met de Stichting Kulturele Evenementen Wijhe. In dat overleg ging het ook over afvalinzameling, verkeersregels en subsidies.

Blij

Burgemeester Ton Strien is blij met het besluit de leges af te schaffen, laat hij in een persbericht weten. ,,We nemen de zorgen van evenementenorganisaties heel serieus en het voortbestaan van evenementen gaat ons aan het hart. Straks hoeven bijvoorbeeld zomerfeesten geen leges meer te betalen voor vergunningen en ontheffingen voor verkeersregelaars en het brandveilig gebruik van een tent. Maar het geldt ook voor snuffelmarkten, paasvuren en kampvuren. Voor de goede orde: we blijven wel leges vragen voor ontheffingen van de Horecawet.”

Strien verwacht dat nieuwe initiatieven nu gemakkelijker van de grond komen. ,,We geven nieuwe evenementen graag de kans om een start te maken. Bovendien hebben we gekeken naar acties voor goede doelen, zoals collectes en kledinginzameling. Acties die belangrijk zijn voor de samenleving.''

Salland