Volledig scherm
Resten van een wensballon in een van de wieken van een molen in Kinderdijk. Olst-Wijhe gaat de brandgevaarlijke ballonnen verbieden. © Yvonne de Jong

Olst-Wijhe doet wensballon in de ban

De gemeente Olst-Wijhe gaat het oplaten van wensballonnen verbieden. Dat heeft de gemeenteraad van Olst-Wijhe besloten op initiatief van de PvdA. Tegelijk werkt het college aan een mogelijk verbod op het oplaten van reguliere ballonnen.

De gemeenteraad van Olst-Wijhe boog zich drie jaar geleden al over een verbod op wensballonnen. Dat haalde destijds geen meerderheid, omdat onder meer de VVD stelde dat het opnemen van een dergelijk verbod in de Algemene Plaatselijke Verordening niets zou uithalen. De partij wilde liever wachten op een landelijk verbod.

Drie jaar later is dat verbod er nog steeds niet, reden voor de PvdA om een verbod op wensballonnen alsnog op te willen nemen in de APV van Olst-Wijhe. Gemeentebelangen en GroenLinks steunden de oproep van PvdA-raadslid Martijn Jumelet. Die stelde dat de wensballonnen met hun waxinelichtjes brandgevaar opleveren en schade toebrengen aan het milieu, met onder meer vogels die verstrikt raken in de wensballonnen en zo de dood vinden.

Volledig scherm
Een wensballon, met onderin een soort waxinelichtje.

Het CDA bleef bij zijn standpunt dat wensballonnen beter te bestrijden zijn met voorlichting of een landelijk verbod van de verkoop van de ballonnen. Ook de VVD herhaalde zijn standpunt van drie jaar geleden. VVD-fractievoorzitter Hans Olthof noemde een plaatselijk verbod op wensballonnen een schijnoplossing die schijnveiligheid brengt.

Ook D66 vond dat drie jaar geleden, toen het college wel werd opgeroepen burgers op de hoogte te brengen van het gevaar van wensballonnen. Volgens Maartje Lof van D66 is daar niets van terecht gekomen. Haar partij schaarde zich om die reden nu wel achter het verbod, waarmee ze de andere partijen aan een meerderheid hielp. Jumelet zei na afloop blij te zijn dat er nu wel een verbod komt op het oplaten van wensballonnen.

  1. Corteo moet spelers GA Eagles hart onder de riem steken voor  thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch
    Video

    Corteo moet spelers GA Eagles hart onder de riem steken voor thuiswed­strijd tegen FC Den Bosch

    Voorafgaand aan de play-off-wedstrijd GA Eagles- FC Den Bosch trok deze zondagochtend een corteo door de stad. Corteo? Ja, dit begrip is overgewaaid uit Italië: een stoet supporters maakt al zingend een mars naar het stadion, waarbij in de voorste geledingen meestal een grote spandoek mee wordt gevoerd. Bedoeling vandaaag: het elftal van GA Eagles nog een extra boost te geven voor de belangrijke wedstrijd vanmiddag tegen de Brabanders.

Salland