Volledig scherm
De familie Hofman van het 'gifhuis'. © FOTO HISSINK

Olst-Wijhe erkent fouten bij aanpak gifhuis

De gemeente Olst-Wijhe erkent fouten te hebben gemaakt bij de aanpak van een fout bij rioleringswerkzaamheden aan de Jakke in Wijhe. Door die fout kunnen de bewoners van het huis na vijf maanden nog altijd hun huis niet in. De gemeente erkent dat er ook na het incident fouten zijn gemaakt en heeft de bewoners haar welgemeende excuses aangeboden.

De fouten staan in een rapport van Cuijpers Consultancy uit Zwolle, dat op eigen verzoek van de gemeente onderzoek heeft gedaan naar het handelen van de gemeente en andere betrokken instanties. Het onderzoeksbureau rapporteert flinke fouten, maar concludeert ook dat de gemeente met grote inzet heeft geprobeerd het probleem zo snel mogelijk op te lossen. 

Zo is achteraf gezien de burgemeester ten onrechte niet ingelicht over het incident en zijn er te laat andere deskundigen bijgehaald, zoals de Veiligheidsregio IJsselland en de GGD. Ook is er te weinig oog geweest voor de bewoners van het huis.

Ernst

Volgens verantwoordelijk wethouder Marcel Blind en burgemeester Ton Strien hebben zij en de gemeente de ernst van het incident en de impact daarvan op de bewoners onderschat, ondanks alle inzet die er is gepleegd. Daardoor hebben ze niet snel genoeg andere deskundigen ingeschakeld en hebben ze gefaald in de communicatie met de bewoners.

Beiden schrijven dat ook in een brief aan de gemeenteraad. Die bespreekt het rapport waarschijnlijk half juli. De gemeente gaat de lessen die zijn geleerd doorvoeren in de organisatie. 

Grond

De woning zal naar verwachting eind juli weer worden opgeleverd. Volgens burgemeester Ton Strien gaat het dan om de meest gecontroleerde en schoonste woning van de gemeente. De komende tijd worden nog enkele kubieke meters grond onder de woning weggehaald. 

Hardschuim

Bij de rioleringswerkzaamheden werd per ongeluk de oude rioolaansluiting naar het huis volgespoten met hardschuim, terwijl de woning nog niet op de nieuwe leiding was aangesloten. Daardoor kwam er hardschuim in de kruipruimte, de badkamer en het toilet terecht en kwam de gevaarlijke stop formadelhyde in de woning. Later bleek die ook in de bodem te zitten. 

Salland