Volledig scherm
Een paasweekend zonder paasvuren. In Olst-Wijhe mogen voorlopig geen paasvuren worden aangestoken. Op de foto het paasvuur in Dijkerhoek bij Holten in voorgaande jaren. © Archief/Bert Kamp

Olst-Wijhe haalt streep door paasvuren

Het gebrek aan regen in de afgelopen weken is voor de gemeente Olst-Wijhe aanleiding om paasvuren in de gemeente te verbieden. De gemeente schaart zich daarmee achter Veiligheidsregio IJsselland, die waarschuwt voor natuurbranden.

Volledig scherm
Privé paasvuur in Oele © Mandy de Jong

Voor de regio IJsselland geldt momenteel fase 2, voorheen code oranje genoemd. Olst-Wijhe verwacht dat die alarmfase ook tijdens de paasdagen van kracht is. Volgens de veiligheidsregio kunnen natuurbranden zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind.

Bij fase 2 is het verboden paasbulten aan te steken. Ook binnen de gemeente Olst-Wijhe mogen geen paasbulten worden aangestoken. De buitengewone opsporingsambtenaren van de gemeente zullen daar op toezien en eventueel boetes uitschrijven. Het paasvuur moet dan ook meteen worden gedoofd worden. De kosten daarvoor zijn voor rekening van de organisator.

De paasbulten mogen in overleg eventueel later worden aangestoken. Dan moet wel alarmfase 1 van kracht zijn.

 1. Bunkercross vervangt Lemelerveldse loop in Sallands Cross Circuit

  Bunker­cross vervangt Lemeler­veld­se loop in Sallands Cross Circuit

  Ten Broeke makelaardij en verzekeringen stopt met de organisatie van de Lemelerveldse crossloop, waarmee het Sallands Cross Circuit (SCC) sinds 2008 jaar in jaar uit werd afgesloten. De afsluiting van het nieuwe SCC-seizoen is nu op 19 januari de Bunkercross, een pittige kuitenbijter op landgoed De Haere bij Olst. Hoonhorst, afgelopen jaargang door de Sallandse lopers uitgeroepen tot ‘best georganiseerde cross’, blijft wel op de kalender met tien lopen. Zaterdagmiddag begint de inschrijving voor het nieuwe seizoen.
 2. Kunstschilder Carel Janssen uit Fortmond pakt na allesverwoestende brand het penseel weer op: ‘Het litteken blijft’
  PREMIUM
  video

  Kunstschil­der Carel Janssen uit Fortmond pakt na allesver­woes­ten­de brand het penseel weer op: ‘Het litteken blijft’

  Dagelijks wordt kunstschilder Carel Janssen (1950) uit de buurtschap Fortmond bij Olst geconfronteerd met wat was. Waar tot medio februari zijn galerie stond, rest sinds die allesverwoestende brand een kale vlakte. Soms is de geur van de brand nog te ruiken. Het verlies van zijn levenswerk is traumatisch, erkent Janssen, maar hij is ook een meester in het relativeren. ,,Het had veel erger kunnen aflopen. De vlammen sloegen al tegen ons slaapkamerraam.”

Salland