Volledig scherm
Een paasweekend zonder paasvuren. In Olst-Wijhe mogen voorlopig geen paasvuren worden aangestoken. Op de foto het paasvuur in Dijkerhoek bij Holten in voorgaande jaren. © Archief/Bert Kamp

Olst-Wijhe haalt streep door paasvuren

Het gebrek aan regen in de afgelopen weken is voor de gemeente Olst-Wijhe aanleiding om paasvuren in de gemeente te verbieden. De gemeente schaart zich daarmee achter Veiligheidsregio IJsselland, die waarschuwt voor natuurbranden.

Volledig scherm
Privé paasvuur in Oele © Mandy de Jong

Voor de regio IJsselland geldt momenteel fase 2, voorheen code oranje genoemd. Olst-Wijhe verwacht dat die alarmfase ook tijdens de paasdagen van kracht is. Volgens de veiligheidsregio kunnen natuurbranden zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind.

Bij fase 2 is het verboden paasbulten aan te steken. Ook binnen de gemeente Olst-Wijhe mogen geen paasbulten worden aangestoken. De buitengewone opsporingsambtenaren van de gemeente zullen daar op toezien en eventueel boetes uitschrijven. Het paasvuur moet dan ook meteen worden gedoofd worden. De kosten daarvoor zijn voor rekening van de organisator.

De paasbulten mogen in overleg eventueel later worden aangestoken. Dan moet wel alarmfase 1 van kracht zijn.

Salland