Volledig scherm
Vrijwilligers aan het werk bij een verdedigingswerk van de IJssellinie. © Harry Brink

Olst-Wijhe: meer toeristen naar IJssellinie

De gemeente Olst-Wijhe wil met een betere promotie van de IJssellinie meer toeristen naar Olst-Wijhe lokken. 

Het besluit daartoe vloeit voort uit vragen van de VVD in Olst-Wijhe, die het college opriep om lid te worden van Efforts, een Europees netwerk voor de ontwikkeling van militair erfgoed zoals vestingsteden, forten en verdedigingslinies, dat vorig jaar in Berlijn is opgericht.

Impuls

Volgens Olst-Wijhe kan Efforts bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de IJssellinie als bijzonder cultureel erfgoed en kan het lidmaatschap de recreatie en het toerisme een impuls geven. Ook in Deventer riep de VVD de gemeente op lid te worden van Efforts. Een motie van de partij in Olst-Wijhe kreeg meteen al steun van het CDA en D66.

Na onderzoek heeft het college voorgesteld om niet alleen lid te worden van Efforts, maar ook van de Stichting Liniebreed Ondernemen (SLO), die een duurzaam, maatschappelijk en economisch gebruik nastreeft van alle waterlinies in Nederland en zoveel mogelijk bezoekers wil laten genieten van de veelzijdigheid van forten, kastelen, vestingsteden en waterlinies. De stichting komt voort uit de Hollandse Waterlinie.

De gemeenteraad van Olst-Wijhe steunt het besluit van het college.

Salland