Volledig scherm
Wie volgt Anton Bosch op als wethouder in Olst-Wijhe? Eerst leek dat Hans Olthof te worden, maar GroenLinks schuift nu ook een kandidaat naar voren. Daarom wordt er maandag gestemd. © FOTO HISSINK

Olst-Wijhe stemt op nieuwe wethouder, GroenLinks draagt tegenkandidaat voor

Het is nog geen uitgemaakte zaak dat Hans Olthof de nieuwe wethouder van Olst-Wijhe wordt. De fractie van GroenLinks draagt met Miriam Zijp een eigen kandidaat voor het wethouderschap voor. Daardoor krijgt de gemeenteraad de kans te stemmen op de kandidaat naar keuze. 

De drie kleinste politieke partijen, D66, GroenLinks en PvdA, lieten vorige maand weten het niet eens te zijn met de voordracht van VVD’er Hans Olthof als opvolger van wethouder Anton Bosch. ,,Olthof is geen slechte kandidaat en zal geen slecht figuur slaan. Maar we vinden dat de raad wel wat te kiezen moet hebben. De kandidaten die er nu zijn hebben verschillende kwaliteiten. Als je voor eerste de beste gaat, kun je geen afweging maken’’, zegt fractievoorzitter Ferdi Hummelink van GroenLinks.

Stemmen

Ieder individueel raadslid mag maandag een stem uitbrengen op Hans Olthof of Miriam Zijp. Hummelink: ,,Het gaat om democratische zuiverheid. Als je het niet wordt, moet je dat gewoon accepteren.’’ 

Raadsbreed akkoord

Dat een ‘kleine’ partij als GroenLinks überhaupt een wethouder kan voordragen, komt door het raadsbrede akkoord in Olst Wijhe. Dat is een betrekkelijk nieuw fenomeen, maar werd na de laatste verkiezingen al in meer dan vijftig gemeentes ingevoerd. In Olst-Wijhe werd besloten geen coalitie en oppositie te vormen. Alle partijen onderschreven de plannen voor de komende vier jaar en vormen zo samen de coalitie, zonder dat er sprake is van echte oppositie.

Vorige maand dreigden de kleinere partijen uit dat akkoord te stappen, nadat de VVD een eigen wethouderskandidaat voordroeg. Met mogelijk weer een ouderwetse coalitie en oppositie tot gevolg. Maar vooralsnog blijft het bij een dreigement.

Salland