Volledig scherm
Het eeuwenoude torenuurwerk van de kerk in Olst zou na restauratie een plek kunnen en moeten krijgen in het infocentrum Den Nul. © eigen foto

Olst wil eeuwenoud torenuurwerk terug van Deventer

Een historisch en bijzonder torenuurwerk, dat vermoedelijk in de zeventiende misschien zelfs de zestiende eeuw is gemaakt, moet terugkeren naar Olst/Den Nul.  Dat vindt in navolging van stichting Het Olster Erfgoed ook het college van de gemeente Olst-Wijhe. 

Het torenuurwerk hoorde bij de kerk aan het Kerkplein 1 in Olst, maar werd in de jaren twintig van de vorige eeuw overgedragen aan museum De Waag in Deventer. In de tussentijd is het verplaatst naar de Lebuinuskerk, waar het onzichtbaar en ontoegankelijk voor het publiek stof ligt te vergaren in de toren.

Eigendom

Aanvankelijk was het de bedoeling om het torenuurwerk na een restauratie een plek te geven in het Holstohus. Dat bleek moeilijk te passen. Vervolgens is gekeken naar het Infocentrum Den Nul. Daar of in de bijbehorende expositieruimte is wel plek. Het Olster Erfgoed juicht de plaatsing van het torenuurwerk toe, maar heeft wel een voorwaarde gesteld. De stichting wil eigenaar worden en het niet in bruikleen krijgen, waarover in een eerder stadium is gesproken met de gemeente Deventer. Ervaring op dat terrein heeft de stichting al. Ze heeft namelijk ook de opvolger van het betreffende torenuurwerk van de Protestantse kerk in Olst al in eigendom en beheer. 

Deventer

Burgemeester en wethouders van de gemeente Olst-Wijhe hebben nu een officieel verzoek ingediend bij buurgemeente Deventer om het historische werk voor een symbolisch bedrag overgedragen te krijgen. Als Deventer hier mee instemt, kan klokkenmaker Van Maldegem uit Den Nul het werk restaureren. Ook wil de gemeente Olst-Wijhe een informatiepaneel over de historie en de herkomst van het torenuurwerk laten vervaardigen. 

 1. Bunkercross vervangt Lemelerveldse loop in Sallands Cross Circuit

  Bunker­cross vervangt Lemeler­veld­se loop in Sallands Cross Circuit

  Ten Broeke makelaardij en verzekeringen stopt met de organisatie van de Lemelerveldse crossloop, waarmee het Sallands Cross Circuit (SCC) sinds 2008 jaar in jaar uit werd afgesloten. De afsluiting van het nieuwe SCC-seizoen is nu op 19 januari de Bunkercross, een pittige kuitenbijter op landgoed De Haere bij Olst. Hoonhorst, afgelopen jaargang door de Sallandse lopers uitgeroepen tot ‘best georganiseerde cross’, blijft wel op de kalender met tien lopen. Zaterdagmiddag begint de inschrijving voor het nieuwe seizoen.
 2. Kunstschilder Carel Janssen uit Fortmond pakt na allesverwoestende brand het penseel weer op: ‘Het litteken blijft’
  PREMIUM
  video

  Kunstschil­der Carel Janssen uit Fortmond pakt na allesver­woes­ten­de brand het penseel weer op: ‘Het litteken blijft’

  Dagelijks wordt kunstschilder Carel Janssen (1950) uit de buurtschap Fortmond bij Olst geconfronteerd met wat was. Waar tot medio februari zijn galerie stond, rest sinds die allesverwoestende brand een kale vlakte. Soms is de geur van de brand nog te ruiken. Het verlies van zijn levenswerk is traumatisch, erkent Janssen, maar hij is ook een meester in het relativeren. ,,Het had veel erger kunnen aflopen. De vlammen sloegen al tegen ons slaapkamerraam.”

Salland