De omstreden zorgondernemer Loek Winter is aandeelhouder van DeSeizoenen.
Volledig scherm
De omstreden zorgondernemer Loek Winter is aandeelhouder van DeSeizoenen. © ANP

Onderzoek naar wegsluizen geld bij DeSeizoenen, zorginstelling van omstreden Loek Winter

updateDe Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn een onderzoek begonnen naar het wegsluizen van geld bij zorginstelling DeSeizoenen. De omstreden zorgondernemers Loek Winter en Willem de Boer, ook betrokken bij de inmiddels failliete MC IJsselmeerziekenhuizen, zijn aandeelhouder van DeSeizoenen. De instelling heeft vestigingen in onder meer Zutphen, Loenen en Olst. 

Aanleiding voor het onderzoek vormen ‘verontrustende signalen over bestuurlijke en financiële constructies’ die niet in orde zouden zijn, bevestigt een woordvoerder van de NZa berichtgeving in Trouw. Volgens het dagblad richt het onderzoek zich onder meer op het winstverbod in de zorg. Advocaat Hans Lohman van de centrale cliëntenraad van DeSeizoenen zegt in de krant dat via onder meer een vastgoedconstructie het winstverbod wordt omzeild en schat dat DeSeizoenen voor 1,5 miljoen euro wordt benadeeld door de eigen aandeelhouders en directie.

Omzeilen

Of het onderzoek van de twee toezichthouders zich inderdaad richt op het omzeilen van het winstverbod, wil de NZa-woordvoerder niet zeggen. Wanneer het onderzoek klaar is, is nog onduidelijk.

Twee van de aandeelhouders in DeSeizoenen zijn Loek Winter en Willem de Boer, die eerder ook aandeelhouders waren van de inmiddels failliete ziekenhuizen MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen. Eerder meldde het journalistieke onderzoeksplatform Follow the Money dat de IJsselmeerziekenhuizen vorig en dit jaar maandenlang kankermedicijnen in Duitsland kochten die niet te declareren waren bij Nederlandse zorgverzekeraars. Onder anderen Winter zou hebben geweten dat de medicijnen niet vergoed zouden worden. De curatoren van de IJsselmeerziekenhuizen lieten weten de kwestie te onderzoeken.

De vestiging van DeSeizoenen in Olst.
Volledig scherm
De vestiging van DeSeizoenen in Olst. © Google streetview

Beeldvorming

De Seizoenen weerspreekt in een schriftelijke reactie de aantijgingen van advocaat  Lohman. Alle wet- en regelgeving wordt nageleefd en het verbod op winstuitkering wordt niet omzeild, stelt de instelling. Volgens De Seizoenen betaalt men marktconforme bedragen aan huur en diensten. ‘Dat er zorggelden wegvloeien is pertinent onjuist’.   Directeur Merlijn Trouw stelt dat alle onderzoeken met vertrouwen tegemoet worden gezien. 

In een verklaring op zijn website meldt Winter momenteel niet in te gaan op persverzoeken over de ziekenhuizen ‘of welk ander gelieerd onderwerp dan ook’. Hij vindt dat zijn weerwoord onvoldoende wordt overgenomen ‘en daarmee ontbreekt de mogelijkheid op gebalanceerde beeldvorming’.

CNV Zorg & Welzijn wilde vorige maand al onderzoek naar diverse activiteiten van Winter. ,,De zorg is gebaat bij kwaliteit en continuïteit, dat rijmt niet met het winstbelang dat particuliere ondernemers nastreven”, benadrukte de bond toen.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
 1. Strijd voor veiligheid in Olst. ‘Oppassen dat ik er niet te veel tijd in steek, anders heb ik thuis een probleem’
  PREMIUM

  Strijd voor veiligheid in Olst. ‘Oppassen dat ik er niet te veel tijd in steek, anders heb ik thuis een probleem’

  Gemeentelijke stukken uitpluizen, inspraakavonden bijwonen, bezwaarschriften opstellen. En dat allemaal op je vrije avond of zondagmiddag. Je moet er maar zin in hebben. Olstenaren Oscar Langeland en Ab Visser ‘strijden’ voor verkeersveiligheid in hun dorp en vinden dat de normaalste zaak van de wereld. ,,Mijn vrouw zegt weleens: ‘ben je weer bezig met je project?!’”
 2. CDA Olst-Wijhe voelt zich op achterstand gezet bij energieplan: ‘Corona geen excuus’
  PREMIUM

  CDA Olst-Wij­he voelt zich op achter­stand gezet bij energie­plan: ‘Corona geen excuus’

  Heeft de politiek in de gemeente Olst-Wijhe nog iets in te brengen als het gaat om een regionaal plan om zo veel mogelijk duurzame energie op te wekken. CDA-gemeenteraadslid Elleke Steenbergen heeft dat gevoel niet, omdat het eerste plan vorige maand werd gepresenteerd zonder dat de lokale politiek de inhoud goed kende. ,,Corona mag nooit een excuus zijn om de raad er niet op tijd bij te betrekken.”

Salland