Volledig scherm
Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft momenteel vijftig dijkdenkers, burgers die actief meedenken over de versterking van de IJsseldijk. Burgers kunnen ook de komende twee jaar meedenken. © Waterschap Drents Overijsselse Delta

Ook huizen bij Wijhe gevrijwaard van dijkverzwaring

Waterschap Drents Overijsselse Delta laat de oostkant van de IJsseldijk bij Wijhe ongemoeid. Op die plek staan veel woningen tegen de dijk. Die moet er wel worden verbeterd, maar dat gebeurt aan de kant van de rivier. Ten noorden van Den Nul wordt de dijk mogelijk verder landinwaarts gelegd.

Dat bleek woensdagavond bij de eerste van vier inloopbijeenkomsten over mogelijkheden om de 29 kilometer lange dijk tussen landgoed de Haere bij Olst en Zwolle-Zuid te verbeteren. 

De bijeenkomst in het gemeentehuis van Wijhe trok 150 bezoekers, drie keer zoveel als een eerdere bijeenkomst in Wijhe bij het begin stond van de plannen.

Eerder liet het waterschap weten dat er in Olst-dorp een halve kilometer dijk ongemoeid kan blijven. Voor de overige gedeeltes heeft het waterschap per traject een aantal opties opgesteld. Die moeten lekkages in de dijk verhelpen en de dijk versterken. Alleen tussen Herxen en Zwolle-Zuid moet de dijk mogelijk worden verhoogd.

Het werk begint in 2023. Het vergt drie tot vijf jaar voor de hele dijk is aangepakt. De provincie eist dat de weg over de dijk de hele tijd open moet zijn, eventueel met korte omleidingen. 

De volgende bijeenkomsten zijn op dinsdag 23 januari in Olst (Holstohus), donderdag 25 januari in Herxen (dorpshuis De Herxer Marke) en dinsdag 30 januari in Het Engelse Werk in Zwolle. Aanvang telkens om 19 uur. Einde om 21 uur. Elk half uur is er een presentatie. 

Inwoners kunnen reacties en vragen per email sturen naar ijsseldijkzwolle-olst@wdodelta.nl.  Die worden verwerkt in de nota met de opties die de komende twee jaar worden onderzocht. Die nota ligt van 1 maart tot 12 april klaar voor inspraak. 

Salland