Volledig scherm
Jan Schenk is een van de initiatiefnemers van de voedselwerkplaats op Den Nul. © Gerard Vrakking

Op landgoed Den Nul groeit voedselwerkplaats

De eerste bedden van de grote moestuin liggen er al. Bollen van knoflook zijn gepoot. Om de bedden heen muurtjes van opgestapelde grasplaggen, om de gewassen in dit open veld te beschermen tegen flarden wind.

Heel wat eetbare tuinen liggen op een minder voorname locatie als die op Den Nul. Op het landgoed Hof van Duur pacht mede-initiatiefnemer Jan Schenk bijna een hectare van Guusta Zuurbier en Johan Jonker, de eigenaren van het terrein. In hen vond hij twee medestanders van de zogeheten permacultuur.

Oogst

Allerlei groenten en kruiden willen de initiatiefnemers verbouwen in de eetbare tuin, of zoals Schenk die een voedselwerkplaats noemt. ,,Begin mei kunnen we de eerste gewassen oogsten. De grootste oogst zal eind mei-begin juni zijn'', verwacht Schenk, bewoner van één van de Aardehuizen in Olst.

Bij de voortrekkers van de eetbare tuin draaien de raderen nog over de vraag hoe ze de geteelde groenten aan de man brengen. ,,We zullen aan particulieren verkopen. Maar we weten nog niet of we ze daarvoor met een tas naar het landgoed laten komen. We maken ook een rondje langs de horeca in de regio.''

Salland