Volledig scherm
Bij Anna en Ronald de Haas stroomde in hun woning aan de Kortricklaan in Olst na de bui van 12 juli de slaapkamer vol met water. © Gerard Vrakking

Oplossing wateroverlast bij hoosbui aan Kortricklaan in Olst laat op zich wachten

Maatregelen om de kans op wateroverlast bij extreem weer te verkleinen aan de Kortricklaan in Olst hoeven bezorgde bewoners op korte termijn niet te verwachten. Dat schrijven burgemeester en wethouders Olst-Wijhe aan Els Kloprugge, die deze zomer een brandbrief aan de gemeente stuurde.

Samen met SallandWonen hebben we gekeken naar de specifieke problemen van uw woningblok. Het blijkt echter dat we met eenvoudige maatregelen de problemen niet kunnen oplossen. De benodigde maatregelen zijn vrij ingrijpend en kostbaar, terwijl er meerdere locaties in Olst zijn waar wateroverlast optreedt en iets moet gebeuren, luidt de verklaring van het college.

Extreem

Vrijdag 12 juli werd Olst getroffen door een extreme regenbui waarbij op meerdere plaatsen in het dorp overlast ontstond. Kloprugge zag die dag het riooolwater vanuit het doucheputje de slaapkamer en hal insijpelen. Het was niet de enige woning aan de Kortricklaan waar het water de huizen binnen stroomde. ,,We maken ons al geruime tijd theoretisch zorgen, maar sinds kort zijn er zorgen om de harder wordende realiteit", schreef Kloprugge afgelopen zomer. ,,Nu zien we de schadelijke gevolgen. Er moet echt iets gebeuren, omdat we anders straks allerlei ziektes oplopen door het overstromende rioolwater.”

Kans op herhaling

De gemeente Olst-Wijhe erkent in haar antwoordbrief dat door de klimaatverandering de kans op herhaling aanwezig is. ,,Onze riolen zijn helaas niet ontworpen op de verwerking van dergelijke hoeveelheden water in zo'n korte tijd.” 

Het gemeentebestuur schrijft verder dat bij nieuwbouwplannen al volop rekening wordt gehouden met de klimaatverandering. De noodzakelijke maatregelen vergen de nodige ruimte, schetsen B&W. ,,In de bestaande bebouwing is die ruimte vaak niet aanwezig. Daarnaast zijn in Olst de mogelijkheden voor infiltratie van het regenwater vaak niet optimaal, hebben we te maken met slecht doorlatende gronden en in de winter ook nog met vrij hoge grondwaterstanden.”

Medio 2020

De mogelijke wateroverlast heeft de aandacht van de gemeente. ,,We hebben inmiddels een goed beeld van alle probleemlocaties en zijn op zoek naar structurele oplossingen.” Daar zijn de bewoners van de Kortricklaan op korte termijn echter niet mee geholpen. De gemeente broedt momenteel op mogelijke maatregelen en bijbehorende kosten voor de verschillende probleemlocaties. Niet eerder dan begin 2020 verwacht ze hierover met de betreffende bewoners om tafel te kunnen gaan zitten. Vervolgens is het aan de gemeenteraad om een besluit te nemen over de te nemen maatregelen en geld beschikbaar te stellen.

Salland