Volledig scherm
Er blijven in de nieuwe situatie ook enkele paarden staan, die door de cliënten verzorgd kunnen worden. Foto ter illustratie. © Jacques Zorgman

Paardenhouderij Den Nul wordt opvang voor hulpbehoevende mensen

De paardenhouderij aan de Rijksstraatweg in Den Nul is gestopt. De agrarische functie wordt vervangen door een maatschappelijke, want het is de bedoeling om de bedrijfsgebouwen te verbouwen voor de opvang van vijf cliënten met een hulpvraag. De gemeente Olst-Wijhe verleent medewerking aan de wijziging van het bestemmingsplan buitengebied.

Het college van de gemeente Olst-Wijhe besloot november vorig jaar al medewerking te verlenen aan het verzoek om de bestemming van het karakteristieke boerderijpand, met een opvallend stalen paard aan de weg als blikvanger, te wijzigen. Het rechter gedeelte (gezien vanaf de Rijksstraatweg/N337) met huisnummer 107 krijgt de bestemming ‘maatschappelijk’.

Extra woning

In een bestaande paardenstal achter op het erf wordt een extra woning mogelijk gemaakt, bedoeld voor een begeleider die 24-uurs zorg kan leveren. Dat betreft een inpandige woning, waardoor dus geen extra bebouwing op het perceel nodig is. Die extra bedrijfswoning komt overigens weer te vervallen als het gebied in de toekomst een andere functie zou krijgen, staat in de herziening van het bestemmingsplan. ,,Mocht de bestemming voor nummer 107 in de toekomst worden omgezet naar ‘wonen’ dan is er dus slechts één woning mogelijk op dit perceel’’, benadrukt het college.

Verzorgd

Er blijven in de nieuwe situatie ook enkele paarden staan, die door de cliënten verzorgd kunnen worden. Overigens verbleven op het agrarische bedrijf de afgelopen jaren ook al hulpbehoevende cliënten. ,,De bebouwing blijft op beide percelen zoals het nu ook is. Beide (nieuwe) bestemmingen zijn een goede vervolgfunctie voor een buiten werking geraakt agrarisch bedrijf’’, zo stellen B en W.

De bestemming ‘agrarisch’ op het perceel Rijksstraatweg 105 (het linker deel van de karakteristieke boerderij) wordt in de herziening omgezet naar ‘wonen’, omdat dit anders kan 'bijten' met het aanpalende pand met maatschappelijke bestemming. Het ontwerp-bestemmingsplan voor Rijksstraatweg 105-107 lag van 1 juni tot en met 12 juli 2017 ter inzage, maar er zijn geen zienswijzen (‘bezwaren’) tegen de plannen ingediend. Het bestemmingsplan moet na het zomerreces eerst worden vastgesteld door de gemeenteraad, waarna het nog weer zes weken voor beroep ter inzage komt te liggen.  

  1. De Blauwe Engel tuft eenmalig door de regio: ‘Deze trein is een fenomeen'
    Play
    video

    De Blauwe Engel tuft eenmalig door de regio: ‘Deze trein is een fenomeen'

    De historische trein De Blauwe Engel tufte dinsdag van het Spoorwegmuseum in Utrecht via onder andere Zwolle en Wijhe naar Almelo. Daar doet de antieke trein de komende weken dienst als decorstuk in de musical Het Verzet Kraakt. Aan boord zaten onder meer acteurs, het Overijsselse college van Gedeputeerde Staten, Peter Paul de Winter (Spoorwegmuseum), Susi Zijderveld (NS) en producent Gerard Cornelisse van de musical.

Salland