Pieter Parmentier (l) en Jan van Sandwijk in een leegstaande boerderij van de provincie Overijssel in Middel, gemeente Olst-Wijhe. Met het project Erfdelen willen ze verpaupering van het platteland voorkomen en woningzoekers een duurzaam en sociaal huis bieden op een boerenerf.
Volledig scherm
Pieter Parmentier (l) en Jan van Sandwijk in een leegstaande boerderij van de provincie Overijssel in Middel, gemeente Olst-Wijhe. Met het project Erfdelen willen ze verpaupering van het platteland voorkomen en woningzoekers een duurzaam en sociaal huis bieden op een boerenerf. © Gerard Vrakking

Plan om vrijkomende boerderijen via website weer te vullen

Kom naar het platteland, roepen de mannen van erfdelen.nl. Want daar kun je kleinschalig, duurzaam en sociaal wonen op het erf van een voormalige boerderij. 

Met een slimme website en een handleiding koppelen Pieter Parmentier uit Diepenveen en Jan van Sandwijk uit Olst de vraag naar wonen op het platteland aan vrijkomende boerderijen.

Naam van het project is Erfdelen, dat dit jaar in Olst-Wijhe, Raalte en Deventer drie projecten moet opleveren. De eerste groepen van toekomstige bewoners zijn gevormd, in Olst-Wijhe, maar ook elders in het land. Ook in Raalte en Deventer is er belangstelling.

Platteland aantrekkelijk

Volgens Van Sandwijk kan het platteland heel aantrekkelijk zijn voor woningzoekers. ,,In de Randstad zijn woningen onbetaalbaar en sta je in de file. Ik kom zelf uit de filmwereld. Rond Londen is een grote cirkel met creatieve bedrijvigheid. Dat kan hier ook. We krijgen glasvezel. Ik zou zeggen: mensen, kom maar hier. Gemeenten zouden dat kunnen stimuleren’’.

Vergrijzing

Beiden willen tegelijk boeren te hulp schieten en verpaupering van het platteland voorkomen. ,,Ook op het platteland is de vergrijzing sterk. Soms zijn er schulden, ontbreekt een opvolger, zijn er verouderde gebouwen zonder isolatie, daken met asbest. De verpaupering ligt op de loer. Erfdelen kan iedereen blij maken. Veel boeren wachten nu nog af, omdat een wijziging van het bestemmingsplan zo 20.000 euro kost. Dat kunnen de nieuwkomers betalen’’, zegt Parmentier.

Inmiddels hebben 250 huishoudens belangstelling getoond voor een woning op een boerenerf, een aantal dat nog stijgt. 

Salland