Volledig scherm
© anp

Pleidooi voor dichte winkels op zondagmorgen Olst-Wijhe mislukt

Het CDA-raadslid Lisanne Spanbroek heeft tevergeefs geprobeerd om de winkels in Olst-Wijhe op de zondagmorgen dicht te houden. Haar pleidooi om de nieuwe verordening winkeltijden Olst-Wijhe aan te passen, sneuvelde maandagavond in de raadsvergadering. Bij geen van de andere raadsfracties kreeg ze ervoor de handen op elkaar.

Olst-Wijhe werkt aan een nieuwe verordening, die in ruimere openingstijden voor winkels voorziet. Zaken die nu op zon- en feestdagen van 13.00 tot 18.00 uur geopend mogen zijn, kunnen straks op die dagen de deur een uur eerder van het slot doen. Het gaat daarbij onder meer om supermarkten. Tevens is het de bedoeling dat winkels op Hemelvaartsdag open zijn.

Ontheffing

De Protestantse Gemeente Wijhe heeft er geen problemen mee als de winkels op zon- en feestdagen een uur vroeger open zijn. Wel heeft de kerkelijke gemeente moeite met de ontheffing in de verordening. Die ontheffing maakt het mogelijk voor een ondernemer een keer per jaar op zondag vóór 12.00 uur open te gaan.

Irritatie

De Protestantse Gemeente Wijhe vreest dat kerkgangers en winkelend publiek elkaar dan kunnen irriteren. Volgens B en W komt de zondagsrust en het belijden van het geloof in de kerk niet in gevaar. Ze voeren daarbij aan dat de afgelopen jaren maar drie keer per jaar door een ondernemer een ontheffing is aangevraagd.

De CDA'er Spanbroek wil de ontheffing geschrapt hebben. ,,De zondagsrust is belangrijk voor het CDA.'' De gemeenteraad moet nog over de verordening stemmen.

Salland