Volledig scherm
© ANP

Raadsleden kleinere gemeenten willen hogere vergoeding

Raadsleden in kleine gemeenten moeten hogere vergoedingen krijgen. Daarvoor pleiten de vereniging van gemeenteraadsleden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De raadsleden zouden kampen met een hoge werkdruk en daar hoort een hogere vergoeding bij. 

Beide organisaties schrijven dat in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Ze willen dat de minister nog voor de raadsverkiezingen van 21 maart 2018 hierover een besluit neemt.

De organisaties wijzen op het regeerakkoord, waarin staat dat het nieuwe kabinet de omstandigheden voor raadsleden wil verbeteren. Daar hoort ook een hogere vergoeding voor kleine gemeenteraden bij, vinden zij. Ze wijzen op de hoge werkdruk voor raadsleden.

Kandidaten

Als er snel duidelijkheid over die verhoging is, kunnen raadsleden die na 21 maart aantreden de combinatie van werk en raadslidmaatschap meteen goed regelen. Ook schrijven de organisaties dat een hogere vergoeding inwoners over de streep kan trekken om zich voor de gemeenteraad kandidaat te stellen.

Een denktank van de VNG suggereerde eerder al in een rapport de vergoeding voor gemeenten tot 40.000 inwoners te verhogen. Dat rapport is geschreven onder leiding van Ollongren, die toen nog wethouder van Amsterdam was.

Huidige situatie

De vergoeding voor raadsleden ligt nu op 250 euro voor gemeenten tot en met 8.000 inwoners, 369 euro voor gemeenten tot 14.000 inwoners, 617 euro voor gemeenten tot 24.000 en 958 euro voor gemeenten tot 40.000 inwoners.

Salland