Volledig scherm
Deze 'insluipkat' had zichzelf in een benarde situatie weten te manoeuvreren. © Brandweer Wijhe

Redding kat uit Wijhese gaskachel is primeur voor regionale brandweer

Het gezegde gaat dat een kat in het nauw gekke sprongen maakt, maar die vlieger ging niet op voor de kat die maandag vastzat in een Wijhese gaskachel. 

Het dier dat een woning aan de Watersnip in Wijhe was binnengelopen, had een behaaglijk doch krap plekje in het onderste deel van de kachel gezocht. En kwam daarop hartstikke klem te zitten. De bewoners van de woning konden het dier zelf niet uit de benarde positie bevrijden en zagen zich genoodzaakt de hulp in te roepen van de brandweer en de Dierenambulance. 

Los schroeven

De hulptroepen probeerden aanvankelijk het onderste deel van de kachel los te schroeven. Toen dat niet zo gemakkelijk bleek te gaan, besloten ze het via de achterkant te proberen. Al snel kon een van de brandweermannen daarop de kat uit de kachel tillen. Aan de hand van de chip konden het avontuurlijke beestje en zijn baas worden herenigd.

De Wijhese bluslieden hadden met deze reddingsactie een regionale primeur, laat woordvoerder Laura Burgman van de Veiligheidsregio IJsselland weten. Nog niet eerder had de brandweer in IJsselland een kat uit een kachel gered. ,,Het is weer eens wat anders dan een kat in een boom."

Volledig scherm
Nog nooit eerder heeft de brandweer in de regio IJsselland een kat uit een gaskachel moeten bevrijden © Brandweer Wijhe

Salland