Volledig scherm
Psycholoog Peter Olivier uit Olst. ,,Astrid en Willem Holleeder delen dezelfde geschiedenis, gaan allebei een andere kant uit, toch houdt ze van hem. Hoe kan dat toch?'', stelt Olivier. © Gerard Vrakking

Roman Olster psycholoog over liefde en gevaar

Peter Olivier uit Olst noemt het strafproces dat momenteel loopt tegen topcrimineel Willem Holleeder fascinerend. Vooral om te zien hoe Holleeders zus Astrid ondanks alle ellende nog steeds van haar broer houdt. Het is meteen de kern van de psychologische roman die hij schreef. 

,,Ze delen dezelfde geschiedenis, gaan allebei een andere kant uit, toch houdt ze van hem. Hoe kan dat toch?'', is de vraag die Olivier stelt. 

De Olstenaar (1948) studeerde klinische psychologie en specialiseerde zich in diagnostiek: praten, observeren, vragenlijsten laten invullen en concluderen wat er met iemand aan de hand is. Op Saxion Hogescholen in Deventer was hij stafdocent aan de afdeling mens en arbeid, maar het grootste deel van zijn loopbaan bracht hij door in de wereld van schoolkeuzes, beroepstesten en loopbaanadviezen. Mensen leren kennen en ze adviseren.

Bijna te laat

In zijn ruim 200 pagina’s tellende roman laat Olivier zien hoe mensen verschillende karaktertrekken in zich verenigen en hoe die pas later door anderen worden gezien. ,,Mijn hoofdpersoon leer je gaandeweg steeds beter kennen. Onderweg zie je dat haar karaktertrekken wel heel bijzonder zijn, maar ook dat haar partner van haar blijft houden. Hij realiseert zich pas hoe gevaarlijk ze is als het bijna te laat is.’’

Net als Astrid Holleeder, die er ook lang over gedaan heeft tot ze tegen haar broer wilde getuigen. ,,En ook nu houdt ze van hem en zegt ze dat hij ziek is’’.

Boekhandel

Het laatste kwartier is verschenen bij uitgeverij Boekscout. Daar is het boek voor 20,50 euro te bestellen, inclusief verzendkosten. Bestellen kan ook bij de boekhandel. ISBN: 978-94-0224-309-3.

Salland