Leesgroepje buigt zich over een kunstboek. In een Zwolse huiskamer bijeen. Vlnr: Ankie Geerdes, Hennie Schrooten, Kees Vos, Netty Haverkort, Wilhelmien Kalter, Marijke Vos en Trudy Michel.
Volledig scherm
PREMIUM
Leesgroepje buigt zich over een kunstboek. In een Zwolse huiskamer bijeen. Vlnr: Ankie Geerdes, Hennie Schrooten, Kees Vos, Netty Haverkort, Wilhelmien Kalter, Marijke Vos en Trudy Michel. © Foto Frans Paalman

Samen een boek lezen: veel leuker dan in je eentje. Dat vinden al (bijna) 10.000 mensen

Opgelucht dat de middelbareschoolleeslijst achter de rug is? De ruim 1400 leesgroepen van Senia lezen jaarlijks vrijwillig zeven titels van een lijst. De leesgroepen-organisator uit Olst verwacht dit jaar de tienduizendste deelnemer te verwelkomen. ,,Het is een stok achter de deur om je echt in een boek te verdiepen.’'

De twee jaar geleden opgerichte leesgroep kunstgeschiedenis in Zwolle is een van de landelijk ruim 1400 Senia-leesgroepen. De zeven leden zijn deze ochtend al om 10 uur bijeen in de rijtjeswoning van Netty Haverkort. Terwijl Netty de koffie verzorgt, buigt de rest zich onder leiding van Kees Vos, voormalig docent kunstgeschiedenis, over de zeven te kiezen titels voor het volgende seizoen. Trudy Michels voorkeur, ‘Magritte ontsluierd’, wordt aanvaard. ‘Kan kunst de wereld verbeteren?’ wordt ook op de lijst gezet. ,,Inspirerende titel,’' vindt Ankie Geerdes. ,,En twee kwastjes, da’s te doen,’’ meent Kees Vos. De kwastjes geven de moeilijkheidsgraad van het boek aan. Service van Senia.

  1. Wijhenaren Bjorn en Roland laten hun Chaosbiertjes los op Salland: ‘Een eigen brouwerij is onze ultieme droom’
    PREMIUM

    Wijhenaren Bjorn en Roland laten hun Chaosbier­tjes los op Salland: ‘Een eigen brouwerij is onze ultieme droom’

    De ideeën borrelen op in een schuur in Wijhe, genaamd Chaosplatz. Daar bedenken de hobbybrouwers Bjorn Schothuis (52) en Roland van Oene (54) de gekste biertjes. De schuur staat in Bjorns achtertuin en daar kunnen op kleine schaal de Chaosbieren worden gebrouwen. Maar niet genoeg om winkels en cafés te kunnen voorzien. Toch liggen de biertjes van Bjorn en Roland sinds een week in de schappen. Dankzij ‘huurbrouwer’ Huttenkloas in Albergen.

Salland