Twee van dit soort schapen zijn midden in de nacht geslacht bij Kinderboerderij De Vijverhof in Olst.
Volledig scherm
Twee van dit soort schapen zijn midden in de nacht geslacht bij Kinderboerderij De Vijverhof in Olst. © Kinderboerderij De Vijverhof

Schapen onthoofd en geslacht bij Kinderboerderij Vijverhof in Olst: ‘Wie doet nu zoiets?’

Twee koppen, vachten, magen en darmen trof Henny Overkempe tot haar schrik vanmorgen aan in het weiland bij Kinderboerderij De Vijverhof in Olst. ,,Eerst zag ik een plas bloed en dacht in een flits: ‘Er zal toch geen wolf geweest zijn?’ Maar toen zag ik het vernielde gaas en prikkeldraad en de restanten van de twee rammen en wist ik dat mensen deze slachting hadden aangericht”, zegt de secretaresse van de vrijwilligersorganisatie.

Ze trof de restanten aan van twee rammen, die met z’n vieren in een apart weiland, gescheiden van de rest van de kudde van 20 schapen, stonden. ,,Het was een gruwelijke ontdekking. Wie doet nu zoiets? Als het om het vlees gaat, dan kun je dat toch ook gewoon bij de slager halen”. De inbrekers namen niet alleen het vlees van de schapen mee, maar stalen ook een haan en vier hennen. ,,Die staan in het donker altijd op stok, dus dat gaat dan heel makkelijk. Ik ben bang dat die ook in de pan terecht komen. Voor het geld hoef je dat namelijk niet te doen; zo’n kip - het waren zwart-witte Brahma-kippen - kosten hooguit 25 euro per stuk”.

Sporenonderzoek

Via een oproep op Facebook hoopt de stichting, die 40 jaar geleden opgericht werd als kinderboerderij, maar nu meer de functie van een wijkplantsoen heeft, te achterhalen of er getuigen zijn die in de nacht van woensdag op donderdag iets verdachts hebben gezien. Er is inmiddels aangifte gedaan bij de politie en die is ook al sporenonderzoek komen doen.  ,,We zijn een club met 15 vrijwillligers en dankzij subsidie van de gemeente kunnen we voer voor alle dieren kopen. We hebben geen geld om een beveiligingscamera of lichtinstallatie aan te schaffen, maar we zullen binnenkort toch moeten vergaderen over hoe we het beter kunnen beveiligen”, zegt Overkempe.

 1. Strijd voor veiligheid in Olst. ‘Oppassen dat ik er niet te veel tijd in steek, anders heb ik thuis een probleem’
  PREMIUM

  Strijd voor veiligheid in Olst. ‘Oppassen dat ik er niet te veel tijd in steek, anders heb ik thuis een probleem’

  Gemeentelijke stukken uitpluizen, inspraakavonden bijwonen, bezwaarschriften opstellen. En dat allemaal op je vrije avond of zondagmiddag. Je moet er maar zin in hebben. Olstenaren Oscar Langeland en Ab Visser ‘strijden’ voor verkeersveiligheid in hun dorp en vinden dat de normaalste zaak van de wereld. ,,Mijn vrouw zegt weleens: ‘ben je weer bezig met je project?!’”
 2. CDA Olst-Wijhe voelt zich op achterstand gezet bij energieplan: ‘Corona geen excuus’
  PREMIUM

  CDA Olst-Wij­he voelt zich op achter­stand gezet bij energie­plan: ‘Corona geen excuus’

  Heeft de politiek in de gemeente Olst-Wijhe nog iets in te brengen als het gaat om een regionaal plan om zo veel mogelijk duurzame energie op te wekken. CDA-gemeenteraadslid Elleke Steenbergen heeft dat gevoel niet, omdat het eerste plan vorige maand werd gepresenteerd zonder dat de lokale politiek de inhoud goed kende. ,,Corona mag nooit een excuus zijn om de raad er niet op tijd bij te betrekken.”

Salland