Volledig scherm
PREMIUM
Een van de voorgaande edities van het Slotgrachtconcert op De Haere in Olst trok duizenden bezoekers. © Cees Baars/archieffoto

Slotgrachtconcert keert terug rond kasteel De Haere

Het fameuze Slotgrachtconcert keert terug op Landgoed de Haere. Waar bij de verhuizing van bewoner baron Van Dedem ruim tien jaar geleden het populaire klassieke buitenconcert een vroegtijdig einde kende, blaast Stichting IJssellandschap het nu samen met het Orkest van het Oosten op 24 augustus nieuw leven in. 

Het is het Prinsengrachtconcert van het oosten. Met dat verschil dat IJssellandschap hoopt dat net als vroeger de mensen die naar het concert willen vroeg komen en hun picknickspullen meenemen. Aan het begin van deze eeuw was het Arthur Van Dedem, destijds de bewoner van De Haere, die de concerten organiseerde. Duizenden mensen kwamen af op de hoogstaande klassieke bijeenkomsten met verschillende musici zoals Carel Kraayenhof, Haagse Residentie Orkest en het Nationaal Ballet. Ruim een derde van de bezoekers kwam bij de laatste edities uit het westen van het land.

 1. Bunkercross vervangt Lemelerveldse loop in Sallands Cross Circuit

  Bunker­cross vervangt Lemeler­veld­se loop in Sallands Cross Circuit

  Ten Broeke makelaardij en verzekeringen stopt met de organisatie van de Lemelerveldse crossloop, waarmee het Sallands Cross Circuit (SCC) sinds 2008 jaar in jaar uit werd afgesloten. De afsluiting van het nieuwe SCC-seizoen is nu op 19 januari de Bunkercross, een pittige kuitenbijter op landgoed De Haere bij Olst. Hoonhorst, afgelopen jaargang door de Sallandse lopers uitgeroepen tot ‘best georganiseerde cross’, blijft wel op de kalender met tien lopen. Zaterdagmiddag begint de inschrijving voor het nieuwe seizoen.
 2. Kunstschilder Carel Janssen uit Fortmond pakt na allesverwoestende brand het penseel weer op: ‘Het litteken blijft’
  PREMIUM
  video

  Kunstschil­der Carel Janssen uit Fortmond pakt na allesver­woes­ten­de brand het penseel weer op: ‘Het litteken blijft’

  Dagelijks wordt kunstschilder Carel Janssen (1950) uit de buurtschap Fortmond bij Olst geconfronteerd met wat was. Waar tot medio februari zijn galerie stond, rest sinds die allesverwoestende brand een kale vlakte. Soms is de geur van de brand nog te ruiken. Het verlies van zijn levenswerk is traumatisch, erkent Janssen, maar hij is ook een meester in het relativeren. ,,Het had veel erger kunnen aflopen. De vlammen sloegen al tegen ons slaapkamerraam.”

Salland