Volledig scherm
Nu de bezwaren ongegrond zijn verklaard wordt sluipverkeer definitief geweerd van Schippershuizen tussen Herxen en Wijhe. © Gerard Vrakking (archieffoto)

Sluiproute Herxen-Wijhe definitief op slot in de spits

Het is definitief: Schippershuizen, de sluiproute tussen Herxen en Wijhe is op werkdagen tijdens de ochtend- en avondspits afgesloten voor motorvoertuigen met meer dan twee wielen. Tegen het besluit waren twee bezwaren ingediend, die volgens de bezwarencommissie ongegrond zijn. Burgemeester en wethouders scharen zich hierachter en hebben besloten de spitsafsluiting in stand te houden.

Eind januari lanceerde het gemeentebestuur het idee voor de spitsafsluiting van Schippershuizen in de wetenschap dat buitenstaanders en omwonenden hier niet blij mee zouden zijn. Alleen voor landbouwvoertuigen en bestemmingsverkeer voor Schippershuizen zou een uitzondering gelden. Hoewel de gemeente Olst-Wijhe formeel in haar recht stond om de afsluiting per direct in te voeren, wilde ze eerst de bezwarenprocedure afwachten.  

Overlast

De adviescommissie bezwaren heeft vastgesteld dat, mede uit extern verkeersonderzoek, is gebleken dat de weg in kwestie tijdens de spitsuren relatief grote overlast ondervindt van sluipverkeer. Ze onderschrijft dat een geslotenverklaring tijdens de drukste momenten van de dag een probaat middel kan zijn en vindt dat daarmee de belangen van de bezwaarmakers niet onevenredig  zwaar zijn. 

Rietbergweg

Wel heeft het college aangegeven bereid te zijn het sluipverkeer op de Rietbergweg, die parallel loopt aan Schippershuizen, te monitoren. Mocht blijken dat de afsluiting van laatstgenoemde weg tot meer sluipverkeer op de Rietbergweg leidt, dan is het mogelijk dat ook op deze weg maatregelen worden genomen. 

Volledig scherm
Vanuit Zwolle ging sluipverkeer graag vanaf de Rijksstraatweg via de Schippershuizen en de Hamelweg naar de Raalterweg richting Raalte. © Anke Arts
 1. Weilanden, voetbalvelden, plantsoenen, plantvakken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermiddel’ bokashi
  PREMIUM
  Video

  Weilanden, voetbalvel­den, plantsoe­nen, plantvak­ken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermid­del’ bokashi

  Betere landbouwgrond, strakkere voetbalvelden, mooiere plantsoenen en een flinke besparing van water. Agrariërs, onderhoudsdiensten en gemeenten in de regio zien dit ideaalbeeld binnen handbereik komen. Dankzij het oprakelen van een oude hergebruikmethode van onder andere bladafval: bokashi. Over hoe krioelende pendelwormen het groen in de regio een boost moeten geven.
 2. Basisschool op de Boskamp voorlopig ‘gewoon’ open ondanks lopend onderzoek
  PREMIUM

  Basis­school op de Boskamp voorlopig ‘gewoon’ open ondanks lopend onderzoek

  Kinderen op de St. Aloyssiusschool op de Boskamp krijgen voorlopig nog rekenen, spelling, aardrijkskunde en biologie in hun vertrouwde basisschool. De basisschool kampt met enorme vochtproblemen en dreigde in de kerstvakantie zelfs te moeten sluiten vanwege de ongezonde omstandigheden. Uit een voorlopig onderzoek blijkt dat het gebouw voorlopig veilig genoeg is voor de leerlingen om er les te krijgen.

Salland