Stakers vleeswarensector op een missie: 'Gaan door tot er geluisterd wordt!'

Er is grote actiebereidheid onder de werknemers in de vleeswarenindustrie om te staken. Dat stelt vakbond FNV. Op zeker negen locaties in ons land, zoals in Wijhe, Raalte, Deventer en Borculo, legt personeel het werk vandaag neer. ,,De acties gaan door tot er naar ons geluisterd wordt!”

Actievoerder Gerrit van Diepen, die bij vleeswarengigant Stegeman in Wijhe werkt, schat dat zeker 60 procent van de medewerkers vandaag staakt. Al maanden voeren vakbonden en de Nederlandse Vereniging voor de Vleeswarenindustrie (VNV) gesprekken over een nieuwe cao. Volgens vakbond FNV heeft dat overleg tot niets geleid. ,,Werknemers worden niet serieus genomen. Zelfs de simpele voorstellen die vrijwel gratis door te voeren zijn voor werkgevers, zoals meer inspraak voor het personeel, worden niet gehonoreerd”, zegt FNV-onderhandelaar Wilma Daams.

Ultimatum

De bonden stelden daarop een ultimatum. ,,Dat is nu verlopen. Zonder dat er progressie is geboekt”, treurt Daams. Daarom staken honderden werknemers, bijvoorbeeld in Wijhe. Van Diepen legt uit: ,,Het grote probleem is eigenlijk de lonen, de ploegentoeslag. Wij willen vaste ploegentoeslag voor de verschillende ploegen. Wij willen hebben dat mensen de reiskosten vergoed krijgen. Maak het speelveld gelijk.” Van Diepen, die in de ondernemingsraad zit, zegt door te gaan met actievoeren, tot de eisen zijn ingewilligd.

Quote

De regels moeten voor iedereen hetzelfde zijn!

Alice Jansen, werknemer Stegeman

Alice Jansen, die al 35 jaar voor Stegeman werkt en nooit eerder staakte, schaart zich achter die boodschap. ,,Het grote probleem is dat door een zwakke cao er veel oneerlijke concurrentie is. Er zijn bedrijven waar 200 van de 300 werknemers uitzendkrachten zijn. Daardoor worden producten veel te goedkoop in de markt gezet en komen we allemaal onder druk te staan. De regels moeten voor iedereen hetzelfde zijn!” 

Jorieke van de Maat merkt het ook. ,,Ze willen eigenlijk dat we ook op zaterdag gaan werken. Van 05.00 uur tot 14.00 of van 14.00 tot 22.40 uur. Maar ik heb ook een jonge dochter! Het gezinsleven telt ook! Dat wordt vergeten. Ik wil me mens voelen, niet alleen arbeider.”

Geïntimideerd

Volgens de actievoerders gaat werkgever Stegeman netjes met het stakende personeel om. Maar volgens de FNV is dat niet bij alle bedrijven het geval. ,,Er wordt ook geïntimideerd door werkgevers”, stelt Daams.

De VNV liet eerder vandaag al weten de opstelling van de vakbonden te hekelen. ,,De eisen zijn onrealistisch hoog”, zegt algemeen secretaris Richard van der Kruijk. ,,Als je alles doorrekent, willen ze 10 procent loonstijging. Dat kan natuurlijk niet.” Hij vindt ‘staken’  een middel dat veel te ver gaat. ,,Ons voorstel, dat we aan de bonden hebben gepresenteerd, is heel goed. Staken is zo onnodig.”  

Volledig scherm
Staking bij Stegeman in Wijhe. © Rob Voss
  1. 'Gerechtigheid': raadsleden in kleine gemeenten gaan twee keer zoveel verdienen
    PREMIUM

    'Gerechtig­heid': raadsleden in kleine gemeenten gaan twee keer zoveel verdienen

    Raadsleden uit kleine gemeenten als Hattem, Olst-Wijhe en Urk gaan fors meer verdienen. Van Minister Kajsa Ollongren krijgen raadsleden uit gemeenten tot 24.000 inwoners meer poen als blijk van waardering. Wie nu in Hattem zetelt mag met terugwerkende kracht 959 euro per maand bijschrijven, een ruime verdubbeling van de huidige vergoeding. Maar betaalt zich dat ook uit in kwaliteit? ,,Een pizzabezorger kreeg nog meer.”

Salland